Новини

Колко дълбоки са пясъците на пустинята Сахара и какво има под тях?

Сахара е най-известната пустиня в света. Въпреки това тя е тази, която пази много тайни, които учените се опитват да разкрият. Някои от тях ще бъдат разгледани в тази статия.

Благодарение на такива факти, представите на много хора за тази пустиня могат значително да се променят. Какви тайни крие Сахара под пластове от своите дълбоки пясъци?

Свят от пясъчни дюни?

Може би за мнозина пустинята е свързана с високи пясъчни дюни с причудлива форма, кактуси и почти пълното отсъствие на растителност, и животни.

Въпреки това пясъците заемат само 15% от Сахара, основният пейзаж е изграден от скалисти плата.

Този регион наистина не е богат на животни, но въпреки това има около 4 хиляди вида, сред които има бозайници: хамстери, тушканчици, антилопи, фенеки, чакали, пясъчни котки, мангусти. Повечето от тези обитатели са „нощни птици“. А през деня се крият в от парещото слънце.

Това е така, защото температурният режим на пустинята е склонен към големи колебания през деня. През деня марката на термометъра се издига над 30 ° C, а през нощта пада до 0, а понякога и до -10 ° C.

Разбира се, този климат не е благоприятен за по-голямата част от флората. Въпреки това учените броят около 30 растителни вида в Сахара. Това са папрати, фикуси, кактуси, ксерофити, дереза, пера, финикови палми.

Екстремните температури

имат разрушителен ефект дори върху скали, които под тяхно влияние се напукват и се превръщат в пясъци.

Сахара обаче не винаги е била такава. Климатолозите твърдят, че преди около 10 хиляди години територията на Сахара е била доста плодородна равнина.

Поради резки промени в климата на Земята няколко пъти през цялата история на съществуването на планетата се е превърнала в долина от пясъци.

Но за да разкрием най-важните тайни, трябва да се задълбочим в самото сърце на тази пустиня. Има ли съкровище от Сахара под многото дюни?

Истинско съкровище на Сахара

Въпреки че е открита много малко вода на повърхността на пустинята поради ниските валежи, под нейните пясъци има обширни басейни с подпочвени води.

Благодарение на тези басейни в Сахара могат да се намерят оазиси – райони, богати на растителност.

Няколко страни, разположени на дъното на подземните води на Сахара, участват в добива на тази безценна течност. Най-плодородна в това отношение е североизточната част на пустинята, където се намират Судан, Чад, Египет и Либия.

Водоносният хоризонт в Либия

е по-обширен. Тук се добиват подземни води от 70-те години на миналия век. И през 1983 г. започва работа по огромен проект, чиято цел е да доставя питейна вода до селища в Либия.

Тази велика система, наречена Голямата изкуствена река, доставя 6,5 милиона кубически метра питейна вода дневно.

През 2008 г. е вписан в Книгата на рекордите на Гинес, като го признава за най-големия проект за напояване.

Голямата изкуствена река се състои от 1300 кладенци, дълбоки повече от 0,5 км, както и множество водопроводи и резервоари. Всичко това би било невъзможно без наличието на водоносен хоризонт под пясъците на Сахара.

Трябва да се отбележи, че тази пустиня е много по-щедра към своите обитатели, отколкото може да изглежда на пръв поглед.

източник