Новини

Конструктивен живот: Как да променим съдбата си

Повечето от нас биха искали да се променят. Независимо дали това означава да станем по-уверени, да заменим лошите навици с добри или да отделим повече време за постигане на по-дългосрочни цели.

Колкото повече напредваме с възрастта, толкова по-трудно се променяме. Защо това е така?

Ситуацията при всеки човек е различна.

В своята книга „Конструктивен живот“, Дейвид Рейнолдс твърди, че много често това, което възпира хората е това, че те трябва да се справят с негативните си емоции.

С други думи, много хора вярват, че „правилното мислене“ е първата и най-важна стъпка към подобряване на живота им. Според Рейнолдс този подход ни връща назад, тъй като умът ни е страничен продукт на промени в поведението, а не нещо, което може да го предшества.

Както Рейнолдс обяснява в книгата си:

„Откривате ли чувството на увереност, след като сте успели да свършите някаква задача или да постигнете някаква цел, а не преди това?

Тогава защо толкова много съвременни подходи към живота и терапията, целят първо да създадат увереност в хората, които искат да постигнат нещо?

Фокусирайки прекалено много вниманието върху чувствата си, вие се оказвате нещастен. Помислете за хората, които познавате – тези, които имат завиден и удовлетворяващ живот. По цял ден ли преживяват емоциите си? Предполагам, че не.

Сега помислете за хората, които познавате – тези, които изглеждат най-нещастни. Прекарват ли дълги периоди от време, да анализират и да задържат своите чувства? Ще се обзаложа, че го правят.“

Вместо да се фокусирате върху негативните емоции, Рейнолдс съветва:

„… Откажете се от краткотрайната задача да работите върху себе си и пренасочете живота си към това, какво трябва да направите.

С други думи, съветвам ви да се съсредоточите повече върху целеустременото поведение. Нека чувствата се погрижат сами за себе си.

Това, което ще откриете е, че когато станете добри в нещата, които трябва да направите със живота си, чувствата ще спрат да ви създават проблеми. Чувствата ще престанат да взимат контрол над вас.“

Това е мъдър съвет, тъй като много често нашите емоционални проблеми произтичат от нашите действия или по-често от нашето бездействие.

Твърде много хора губят ценно време от живота си, тревожейки се за тривиални неща и отлагат задачите, които значително биха подобрили живота им.

Много лесно можем да се освободим от непрестанните си притеснения, стрес и тревоги, като просто предприемем действия, независимо от емоционалното ни състояние.

Бездействието развива страхове и фобии.

Подходът на Рейнолдс е особено полезен в подобни случаи. Съвременните психологически изследвания установяват, че най-ефективният начин за лечение на фобия е да правите това, от което се страхувате.

Колкото повече избягвате нещо, толкова по-интензивно ще се страхувате от него. Решението отново е да предприемем действия.

Изживеете живота си, докато чакате нещата да се подредят.

Можете да осъзнаете, че животът е кратък и да поемете риск, да видите какво следва, да предприемете действие, независимо колко сте неуверени.

Следващият път, когато се чувствате разтревожени или притеснени, просто се запитайте „какво трябва да правите“ и веднага след това предприемете съответните действия.

Ако човек успее да развие този навик, като реакция спрямо своите затруднени емоции, скоро ще установи, че емоционалните им проблеми са много по-малко въздействащи.

Източник: Аcademy of Ideas