България

Коронавирус: Официални данни към 17 март 2020 година

Ген. Венцислав Мутафчийски: В България вече има 81 случая на коронавирус

В България вече има 81 случая на коронавирус, информира председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.

В Перник пациентите са двама, един е в Пловдив, има и в Ловеч, но основно са съсредоточени в София, Плевен и Габрово. Случаите от Благоевград са два, вече потвърдени, поясни той. Каза и, че един пациент е под наблюдение в Лом.

Заболелите в Плевен и в Габрово се подобряват, включително и много възрастната баба, днес говорих с директора на Габровската болница, посочи проф. Мутафчийски.

Във Варна днес има два положителни случая, посочи още той.

„Състоянието на новите заразени с коронавирус е средно тежко, нямаме изявено тежко състояние – всичките са средно тежко състояние с минимална симптоматика“, посочи професорът.

Запитан дали има пациенти с коронавирус в тежко състояние, ген. Мутафчийски посочи, че има случай на жена, която е получила инсулт и е заразена. Много неприятна комбинация, не скри той.

„Три случая имат генерична връзка с Банско. Един е работил на лифта, другият е хазяинът и един е бил ски учител. Това е потвърдената информация“, каза Мутафчийски.

„Пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния – още 16 случая“, каза още шефът на ВМА. 

„Състоянието на настанения в Софиямед е стабилно, той е с едностранна пневмония и остава под карантина в болницата. От новите случаи нямам пациент в тежко състояние, мога да ги характеризирам като средно тежко положение“, обясни той.

Не бива днес да има голяма потребление, а утре – дефицит, заяви на брифинга ген. Венцислав Мутафчийски в коментар по търговията с лекарства и презапасяването с медикаменти.

Той коментира търговията с лекарства след срещата с представители на фармацевтите.

Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвсем добросъвестно своите задължения, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски, цитиран от „Фокус“. 

„Протече конструктивен разговор, защото получих обаждания от десетки фармацевти, които добросъвестно изпълняват своите задължения и са в услуга на гражданите. Те самите ще се опитат да вразумят вербално тези, които искат да си купят 20-30 опаковки, че това нито е нужно, нито възможно“, отбеляза той. 

„Фармацевтите са предложили и в аптеките да се предлагат алтернативи на лекарствата, наречени генерици. Дадена търговска марка се превръща в генерична тогава, когато с нея започне да се обозначава цяла продуктова категория, дори и когато конкретният продукт е на конкурентна на носителя на генеричната марка компания.

Прекалено скъпо и луксозно е да се купуват оригинални продукти. Във ВМА те са може би под 10 % от продуктите, които ползваме и това е навсякъде по света“, отбеляза ген. Мутафчийски.