Здраве

Коронавирусът изчезва сам след 70 дни. Възможно ли е това?

Коронавирусът изчезва сам след 70 дни, независимо как опитваме да го спрем. Това обяви сензационно проф. Исак Бен-Израел, генерал-майор от израелската армия.

Той е бивш съветник по въпросите на кибернетиката на премиера Нетаняху, а сега ръководи изследванията в сферата на сигурността в университета на Тел Авив.

Според него всички усилия да се ограничи заразата така или иначе ще доведат до един и същ резултат, защото К-19 има собствени граници, съобщи БНР като се позова на в. “Дейли телеграф”.

Анализи показали,

че вирусът достига своя пик около 40 дни след появата на първите заразни в дадена страна и след това кривата започва да върви надолу и затихва около 70-ия ден. 

Тази тенденция се забелязва както в страни под карантина, така и с не толкова строги мерки. Според професора блокирането на икономиките нанася големи вреди, а ползите са малки.

Когато медии в Израел го попитали

как вирусът ще изчезне без никаква намеса, той отговорил: “Нямам обяснение. Може да е свързано с климата, а може и животът му да е ограничен”.

Руски учени от болница в Москва пък започнаха да изпитват нова методика за лечение на К-19 с хелий, съобщи Интерфакс. 

Те се позовават на ефикасността на използването на хелий при остри белодробни заболявания.

Този газ може да предотврати кислородния глад и по този начин да помогне за ранната профилактика на усложненията. Интерес към технологията са проявили поне 10 страни.

Междувременно китайски учени заявиха, че коронавирусът не може да бъде напълно заличен, като се присъединява към вече нарастващия брой изследователи по света, които смятат, че патогенът ще се завръща на вълни, както грипа.

Антъни Фаучи, ръководител на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, заяви миналия месец, че Covid-19 може да се превърне в сезонна инфекция, което се доказва в различните страни, някои от които тепърва навлизат в зимните си сезони.

Изглежда новият коронавирус се задържа във въздуха в претъпкани пространства или помещения, в които липсва вентилация.

Това откриха изследователи в проучване, което утвърждава идеята, че Covid-19 може да се разпространи чрез малки частици от въздуха, известни като аерозоли.

източник