Съзнание

Космонавтите на СССР. Трагедии, смърт и строго секретни тайни

Терминът „космонавтика“ за първи път е  въведен от учения Г. Е. Лангемак. Началото на изследването на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със запуска на първия изкуствен спътник на Земята в Съветския съюз.

За скок на пилотираната космонавтика се счита полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.

Фактите са налице. В 9:07 часа московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб „Восток“ с пилот-космонавт Юрий Алексеевич Гагарин.

Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути. След 2 дни Гагарин е тържествено посрещнат на Червения площад в Москва пред хиляди хора, дошли да го видят.

Така СССР изпреварва САЩ в усвояването на космоса и надпреварата между двете сили започва.

Като предаване с традиция, ние заснехме преди три години епизод с проф. Лъчезар Филипов.

В битката за небесните простори са загинали десетки руски и американски астронавти не се говори много. Информацията за трагичните инциденти е укривана като от НАСА, така и от Роскосмос.

Възходът е заплащан с безценни човешки жертви. Недоокомплектовано оборудване, грешки в системата за приземяване, раздиращи сърцето последни думи записани в центъра за управление на полетите. Такава е цената да бъдеш първи в орбита. Платена е от руснаци и американци.

Днес светът е на прага на едно ново разбиране за необятното пространство, наречено Космос. Но колко далеч ще стигне човечеството е въпрос с много неизвестни?