Кой е създал нашия свят? Това, което виждаме, не може да бъде реално

Визуализация на черна дупка

Преди няколко хиляди години, Платон предполага, че това, което виждаме, не може да бъде реално.

Идеята, че нашата реалност всъщност е виртуална и просто се направлява от определени кодове, вече излиза от сферата на научната фантастика. И попада сред теориите на сериозни изследователи и учени.

Възможно ли е нашият свят буквално да се моделира на божествен компютър? Изследователят и компютърен аналитик Иля Хел прилага няколко обосновки за това че може би живеем в една гигантска матрица.

Ако компютрите станат достатъчно силни, те могат да създадат една историческа реалност, в която интелигентни същества няма да имат и най-малка представа, че те са част от програма.

Суперкомпютърът на Харвард може да симулира 14 милиарда години, само за няколко месеца. Съществуването на човечеството е удивително.

Концепциите за Бог в различните религии и учения се различават и в същото време имат много общо. Но възможно ли е нашият създател да е един програмист, който просто натиска бутоните на клавиатурата?

Идеята за Бога като програмист се развива по два начина. Първо, кодът започва да живее, създава цялата симулация, за да се развие и да ни доведе докъдето сме днес. Второ, създава се буквален креационизъм.

Но какво се намира извън Вселената? Според теорията на моделирането, отговорът би бил един суперкомпютър, заобиколен от напреднали същества.

Остава въпросът: кой е създал реалния свят? Нека вземем под внимание аналогията с видео игра. Такива игри включват огромни светове, но само текущото местоположение в момента има стойност и в него се развива действието, ние играем там.

Реалността може да мине през един и същ сценарий. А какво ще кажете за отдалечени райони, които никога не сте посетили, например, в други галактики? При симулацията, те въобще не могат да се достигнат.

Така хората по улиците или далечните звезди са просто код с различни данни. Но ние нямаме доказателство, че всичко съществува, поне във формата, в която го наблюдаваме.

Ние вярваме, че миналото е такова, защото имаме спомени и защото имаме снимки и книги. Но какво, ако това е просто написан код? Ами ако животът ви се актуализира всеки път, когато просто премигнете?

Най-интересното е, че сега е невъзможно всичко това нито да се докаже, нито да се опровергае.

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.