Тайни и загадки

Кой е шепнел предсказанията в ухото на Нострадамус?

Мишел дьо Нострадам е живял през 16 век ( 1503- 1566) във Франция и неговото име провокира ред въпроси свързани с фаталните му предсказания.

Две от хилядите катрени, авторите ги наричат четиристишия, са сред най-дискутираните от изследователи от цял свят и стават сериозна причина за проучване на метафоричните послания на атролога. 

Това са четиристишие VI.97 определено като “Двете кули” от 11 септември. И предсказанието за смъртта на Крал Анри II на 27 юни 1558.

За първото четиристишие се твърди, че интерпретацията е от неясен произход. Каквито често се появяват в британските сайтове с булевардно звучене.

Много специалисти смятат, че както при голям набор от стиховете на Нострадамус, посланието може да има безброй значения.

Колкото до второто, в четиристишието  на Нострадамус се казва, “че младият лъв ще погуби стария” и той ще загине ”в страшни мъки”. 

Анри II умира по време на рицарски двубой. Копието на противника на краля минава през окото на френския управник. Кралят се озовава в десетдневна агония, след което издъхва.  

И двамата мъже са носели щитове с лъвове.

Както вече стана ясно, мнозина са скептично настроени относно пророчествата на Нострадамус. А други виждат в неговото дело неизчерпаем източник за реални събития в историята на човечеството.

Но кой всъщност е Нострадамус?

Кой шепне в ухото на Мишел предсказания и защо този загадъчен човек извървява пътя на визионер?

Интелектуалец, астролог, лекар и ясновидец, “провиждащ в купа с вода”, като по този начин е привличал внимание към себе си, твърди Д- р Майкъл Шърмър, издател на списание „Скептик“.

 Мишел дьо Нострадам изготвя положителни астрологически прогнози за по-заможните си клиенти и с тази дейност печели добри средства. 

Това е малко познато на публиката за разлика от неговите прочества, които са преписвани, преправяни и поднасяни понякога както е удобно на читателя за повече драматизъм.

Но, според Шърмър, Нострадамус не е желаел на всяка цена да “мами и подлъгва заможните”, а да прилага  умения, които са логично следствие от дългогодишно обучение.

Ключова фигура в живота на астролога е Жан дьо Шавини – негов секретар. Дьо Шавини е лекар по професия. Той е методичен и разумен.

Но сподвижникът на гадателя изоставя пътя на традиционната медицина, след което остава с Нострадамус до край.

Според твърдения на секретаря му, Нострадамус е предрекъл собствената си смърт. Въпросът как дарбата се отключва при този човек е най-спорен. Но и това има обяснение.

Шавини продължава дейността на ясновидеца, публикувайки творчеството му до 30 години след смъртта му. 

По този начин, Нострадамус не само не е забравен, но и се превръща в универсален автор на безвремие за преводи и интерпретации на пророчества.

Еврейското потекло на Мишел

Нострадамус е роден в семейство с баща евреин, който приема католическата вяра поради обществените залози и контекст.

В края на 15 век евреите са застрашени от прогонване от френска  територия. Мишел става официално първото дете приело католическата доктрина в семейството.

Нострадамус е типичен представител на Ренесанса, твърди Джон Хоуг, автор на “Нострадамус и Антихриста”. Той е култивиран, с широкоспектърна визия за живота.

Структуриран, френският астролог търси рационални, а не религиозни инструменти, за да си обясни света. Но не ги намира, а Провидението решава друг.

Поради тази причина, някои изследователи  преписват на астролога алхимични способности.

Факт е, че Нострадамус лекува болни от чума, която взема изключително много жертви през 16 век. Как става това и с какви цярове не е указано никъде.

Упорито следва пътеки, които традиционните лекари отказват през периода на напастта. По този начин, спасява животи, които не успява да спаси в собственото си семейство. 

Друг известен лекар по това време  се грижи за болните му жена и деца, без успех.

Нострадамус губи съпругата си и две деца и през следващите шест години, изчезва от обществения живот. 

Вероятно тази лична история отключва у Нострадамус пророческите му способности, според Марио Рийдинг, автор на „Nostradamus – The complète prophecies for the future“.

През този тежък житейски момент, френският лечител се отдръпва в поклонение в Италия и Испания. Пътува, разучава различни философии и преоткрива себе си.

В този хаос, астрологът се концентрира върху себе си и посвещава живота си на легендарните предсказания, като и на развитието на медицината в цялостния й подход.

Les prophéties de Nostradamus, RMC découvertes,