Новини

Край на цивилизацията провидяха в разчетено послание на викингите

Разшифровано послание на викингите говори за страшен край на света

Става дума за страховити природни катаклизми, борба с природата и смърт на Слънцето.

Разшифровано послание на викингите говори за страшен край на света  - 0

Секретният код, гравиран върху огромни гранитни плочи, намерени в Швеция, може да изглежда като най-обикновени драсканици.

Група изследователи обаче начело с професор Пер Холмберг от Гьотеборгския университет се опитват да разберат посланието на предците си. 

Процесът тече с пълна пара – наскоро учените откриха предупреждение за „края на света“. 

Според оценките на специалистите, надписите са направени около 800 години преди нашата ера от скандинавските викинги. 

Изследването е публикувано в научното списание „Futharc: международни списание за рунични изследвания“.

Учените смятат, че писмената предсказват края на света, свързан с климатичните промени – в текстовете се описва „битката с времето“. 

Древните викинги разказват за загадъчни природни катаклизми, като смърт на Слънцето. Те ги свързват с управлението на Теодорих Велики – от 493 до 526 година.

Учените отбелязват, че неговото управление е било прието за лош знак по напълно разбираеми причини: след смъртта на владетеля е имало няколко изригвания на вулкани, които потопили Европа в мрак. 

Освен това, в същото време по селищата са се разпространявали стремглаво смъртоносни болести. И дори столетия по-късно след смъртта на Теодорих мъдреците са смятали, че той все още влияе на природата.  

„Кой преди девет поколения е изгубил живота си на изток, но все още управлява? Коня е оседлал смелчага, главният мъж на целия Изток. Седи въоръжен, на своя жребец и прославя своя народ“, гласи откъс от разшифрованото послание.  

Останалите надписи като цяло разказват за „вълци“, „убийства на Слънцето, сражения“ и други, без съмнение важни за викингите теми, пише в. „Сън“.

източник