България

Кризисният щаб затвори София до второ нареждане

Затварят София до второ нареждане. Всички хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна, а това води до неясни последици, заяви ген. Мутафчийски.

„Извиняваме се за късни час, но още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо. Напускане масово на София, която е основното огнище с най-много болни и заразени с коронавирус. 

Всички хора, които напускат София, са разпръснати из цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Най-вероятно последиците ще стана ясни в близката една седмица.

До момента имаме още 40 нови случая – това вече не е инцидент, а тенденция.

Това е в абсолютен контраст с безгрижието на нашите съграждани“, каза ген. Мутафчийски.

„Заради това затваряме София за автомобилния трафик. Това ще важи и за и областните градове за времето на празниците. Ограничението е до второ нареждане“, категоричен бе ген. Мутафчийски.

Шефът на ВМА поясни, че заповедта е съгласувана с премиера Бойко Борисов, който е дал своето съгласие. Затварянето на София ще влезе в сила от 00 часа на 17 април.

От Щаба потвърдиха решението си забраната да важи до второ нареждане.

От ФБ страницата на столичния кмет Йорданка Фандъкова:

‼️От 00.00 ч тази нощ се спира влизането и излизането с автомобили от София. 

➡️Изключение от забраната за пътуване се прави само за:
☑️товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт;
☑️ автомобили със специален режим на движение;
☑️ автомобили, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението. 
☑️ автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;
☑️ автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори;
☑️служебни автомобии, които превозват работници към местоработата им. В декларациия се посочва фирмата и телефона на управителя/ директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка;
☑️Със заповед на министъра на здравеопазването се опрелеля и времеви график за влизане/излизане по работа – сутрин между 6 и 8 ч и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София. Декларациите, които се ползваха до момента, остават в сила, като в тях трябва да се допишат само фирмата и телефони за връзка с управителя.

❗️Придвижването вътре на територия на Столична община е свободно.

За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с COVID-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно. 

Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази живота и здравето на много хора в страната.

❗️Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане.

НП