Кулминация на метеорен поток. Наблюдаваме Леонидите и от България

През тази година не се очаква метеорният поток Леониди да покаже висока активност. Но на 17 ноември в 18:30 ч. българско време ще бъде неговият максимум. Това съобщи за „Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Потокът е активен от около 6 до 30 ноември. По време на максимума могат да се наблюдават около 10-15 метеора на час. Леониди бяха интензивни метеорни дъждове последно през 2001 и 2002 г. с около 3500 – 4000 метеора на час, като тази висока активнст се повтаря през периоди от около 33 години – колкото е периодът на кометата- причинител Темпъл-Тътл.

Леониди са едни от най-бързите метеори. Те навлизат в земната атмосфера със скорост 71 km/s. На 18 ноември в 13:42 ч. Луната ще бъде в новолуние, т. е. няма да пречи на наблюденията в близките до максимума няколко нощи. Около средата на ноември съзвездието Лъв е видимо над източния хоризонт от около 01 ч. Тоест Леониди ще бъдат достъпни за наблюдение през втората половина на нощите, като условията ще се подобряват с издигането на съзвездието Лъв по-високо над хоризонта към края на нощта. В безлунните есенни нощи, например след новолунието на 18-и ноември до около началото на декември 2017 е единият от двата най-удобни периода в годината, през които най-удобно се наблюдава т. нар. „зодиакална светлина“.

Сега този природен феномен се наблюдава най-добре рано сутрин преди изгрева, в посока изток. Най-подходящото време за това е от около 1 час и 40 мин. преди изгрев слънце до около 20-тина минути по-късно, когато вече започва зазоряването. За Западна България през ноември удобното време е от около 5:40 ч. до около 6:00 ч. За източната половина на страната трябва да се извадят десетина минути, преценено най-общо. Другият най-удобен период за наблюдение на това явление е преди новолуние през март или през април – вечер след залеза, в посока запад.

НП/ Фокус

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.