Хипотези

Енергията Кундалини е свързана с нашето ДНК. Как можем да я събудим?

Енергията Кундалини е древна концепция, произлязла от индуски текстове и древни йога ръкописи. Кундалини е термин на санскрит, който се превежда като “увит“. Затова и символът за енергията Кундалини представлява змия, увита около гръбнака три пъти и половина пъти. Кундалини често пъти е изобразявана чрез две змии, увити една около друга, които се изкачват по гръбнака в кръговидно движение. Това олицетворява пробуждането и баланса на всяка чакра.

Формата, която змиите образуват наподобява тази на ДНК. Твърди се, че нашето ДНК съдържа древна вселенска информация, действаща като жива библиотека, която ние достигаме чрез нашето съзнание. Йога текстове обясняват как енергията Кудалини участва при формирането на ембриона в утробата на майката и се увива около основата на гръбнака при раждането. Енергията Кундалини може да остане увита в основата на гръбнака до смъртта. След което тя се връща при Източника или може да бъде пробудена. Тя може да започне да се разплита, започвайки от основата на гръбнака, стигайки до темето, като резултат от духовни практики и преживявания, които засягат чакрите и личното развитие.

Този процес може да е много бавен или да се случи внезапно и наведнъж. Почти като експлозия от енергия. Двата нервни потока, които се движат нагоре по гръбнака и са представени чрез змии, са комбинация от мъжка и женска енергия. Ида е левият поток или змията, изобразена от ляво, представляваща бялото, женственото, студеното и луната. Пингала е десният поток, който е червен, мъжествен, горещ и се свързва със слънцето. В средата е Сушумна, централния поток, по който Кундалини се движи нагоре. От коренната чакра – Муладхара, чак до теменната чакра – Сахасрара.

Енергията протича от основата на гръбнака, която експертите по йогизъм наричат Първичната Майка Шакти, нагоре по гръбнака до Шива – короната (темето). След като енергията Кундалини достигне мозъка, или горните чакри, йога душата се счита за свободна, божествените мъжка и женска енергия се сливат и се постига просвещение. Ако Кундалини изведнъж се пробуди може да има физически, емоционални и физиологични симптоми като гадене, потене и повишаване на енергията. В това има логика, имайки предвид, че свръх активните, слабо активните и блокираните чакри могат да се проявяват във физически и емоционални симптоми.

Твърди се че началното пробуждане на Кундалини предизвиква странно чувство в корема. В региона на чакрата на слънчева сплит. Чувството е сравнимо с това да се качите на увеселително влакче и да изпитате внезапно снишаване. Процесът може да бъде и много по-бавен, ако чакрите са блокирани. Енергията трябва да може да тече свободно, когато Кундалини се движи нагоре по гръбнака. Така че всякакви прегради могат да спрат енергията да минава нагоре. Пробуденият Кундалини може да помогне на хората да достигнат по-висше съзнание, да подобрят физическите си способности и начина, по който те се изразяват. Да засилят вибрациите си и като цяло да повишат нивата си на креативност. Като всичко друго на света, пробуждането на Кундалини не може да стане на сила. То може да бъде постигнато единствено чрез дълбоко и силно душевно желание. Все пак има действия, които да предприемете, за да пробудите енергията си Кундалини.

Като много други елементи от духовния път, енергията Кундалини може да бъде пробудена чрез дишането, йога или просто чрез осъзнаване. Може да се опитате да медитирате и да използвате стандартна техника на дишане. Вдишвайки от основата на гръбнака – коремната област, докато визуализирате как енергията протича до темето и след това издишвайки в противоположната посока. Можете и да практикувате Кундалини йога. Тя се фокусира върху осъзнаването като цяло и активирането на всички чакри.

Главната цел е да се пробуди пълния потенциал на човешкото съзнание във всеки индивид. Да разпознаем собствения си разум, да го усъвършенстваме и да отворим съзнанието си към безкрайната си същност. Да разчистим всякаква вътрешна двойнственост, да създадем силата да слушаме задълбочено, да култивираме вътрешния си мир и да просперираме във всяко наше начинание.

НП