Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

КВАНТОВОТО ЗАПЛИТАНЕ ЛИ ОПРЕДЕЛЯ ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ?

Проблясъци от светлина от другия край на Вселената могат да да помогнат на физици да разберат дали бъдещето е предопределено.

Животът е пълен с избори, които трябва да направим. Те имат последици и ние ги осъществяваме чрез свободната си воля. А дали е така?

Може ли квантовото заплитане да определя съдбата?

За да разберем как квантовото заплитане влияе на съдбите на хората ще разгледаме научните опити. Един от тях е експеримента Einstein-Podolsky-Rosen или накратко EPR.

За да го разберем, нека предположим, че на двама приятеля са изпратени по една обувка от един чифт.

Всяка от двете обувки е в кутия. Докато кутията не бъде отворена те не знаят дали са получили лявата или дясната обувка.

Щом единият от тях разбере коя е получил, той веднага научава и коя обувка е получил неговия приятел.

Това е основната идея на EPR експеримента. Може би сте чували и за котката на Шрьодингер.

При него котка е поставена в кутия. Тя не е нито жива нито мъртва, докато не бъде наблюдавана окончателно състояние.

В квантовия свят нещата могат да бъдат в неопределено състояние преди да бъдат наблюдавани.

Измерването на един обект е измерване и на другия, чрез квантовото заплитане, дори и разстоянието между тях да е светлинни години.

Айнщайн нарича това „призрачно действие на разстояние“. Той не бил съгласен с тази теория, тъй като тя се противоречала на Теорията на относителността.

Това може и да се докаже, чрез измерването на траекторията на фотон в лаборатория. Два „заплетени“ фотона биват изстреляни в различни посоки.

Въпреки, че избора как да бъде измерена траекторията на фотоните да е на случаен принцип, наблюденията може да са предопределени от по-ранните условия в лабораторията.

По този начин квантовата система може да разбере какви измервания ще бъдат правени. Може би експериментът, учените и лабораторията са заплетени по такъв начин, че развоят никога не може да е наистина случаен.

Квантовите частици могат да определят развоя. За да бъде преодолян този проблем трябва да се справим със скоростта на светлината.

В една малка лаборатория светлината има достатъчно време да премине през нея и чрез малки части информация да повлияе на „случайния“ аспект на експеримента преди още да бъде извършен.

Отговор от другия край на Вселената

В ново проучване е проучване това бива постигнато чрез квазери. Те излъчват светлина, милиарди пъти по-ярка от тази на Слънцето.

Смята се, че източникът на тяхната енергия са масивни черни дупки в центъра на галактиките.

Екипът използва произволни колебания в светлината на квазерите, за да определи как да измери фотоните.

Тъй като светлината от тях трябва да измине милиарди години разстояние, за да ни достигне, колебанията в яркостта са се случили милиарди години преди експеримента да бъде осъществен.

Така, че няма никакъв шанс светлината да бъде „заплетена“ с експеримента. И отново, резултатите съответствали на квантовата теория.

Изглежда във Космоса все още има случайност. Естествено случайностите не са единственото нещо нужно за свободна воля.

За това, когато направите труден избор в живота си, имате повод за гордост. Може би този избор все пак наистина в бил ваш.

scientificamerican.com

 

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.