Лъжат ли ни за мигрантите в България?

Някакси междудругото тези новини преминават с бръснещ полет над информационното поле заето от бесен оптимизъм и вълчи глад за асфалт.

Една непреднамерена подборка дописки от последните дни сочи друго.

Въпросът е – Защо така някои любители на манипулацията ни държат в състояние на нирвана?

Ето още от нелицеприятната истина пропълзяла в нашите медии

Хванаха налегални мигранти в землището на село Пролеша. Полицията е открила 25 мъже без документи, представящи се за афганистанци, съобщава bgonair.

Група афганистанци са задържани в землището на с. Пролеша, съобщиха от ОДМВР – София.

Около 12.45 часа вчера в РУ – Сливница е подаден сигнал за забелязана група чужденци в землището на селото.

Изпратените на място полицейски служители установили 25 мъже, седем от които непълнолетни, всичките без документи за самоличност, по техни данни афганистанци.

Незаконно пребиваващите са транспортирани и настанени в специализирани институции.

Полицаи от Хасково и Харманли задържаха двама мъже, превозвали 18 нелегални имигранти в автомобили, предаде БТА, като се позова на ОДМВР-Хасково. Случаят е станал на автомагистрала „Марица” в посока Свиленград – Пловдив.

Униформените служители спрели за проверка лек автомобил, шофиран от 38-годишен жител на хасковското село Нова надежда.

В колата били установени 7 мъже без документи за самоличност. Органите на реда подали сигнал със стоп палка и друга кола, която обаче не спряла. Започнало преследване.

Малко по-късно, 39-годишният водач, също от село Нова надежда, спрял, а в колата били открити 11 чужденци, също без документи. Заявили, че са от Афганистан и че са на възраст между 16 и 25 години.

Шофьорите на автомобилите, познати на органите на реда, са задържани до 24 часа, а мигрантите са отведени в Регистрационно – приемателния център в Харманли.

Манипулацията, че сме отличници

Най-високият темп на нарастване в издаването на разрешения за пребиваване в ЕС е регистриран в Унгария, където размерът им се е удвоил и е достигнал 113%. Следват България с 41%, Малта (25%) и Словакия (21%).

В цифрово изражение 2017-а е годината, в която България е издала най-много такива решения от 2009 г. насам. Те са общо 51021. За сравнение през 2016 са били 36085.

В края на 2017 г. са издадени 20.3 млн. валидни разрешения за пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз, които им позволяват да пребивават в една от държавите – членки на ЕС.

България е сред лидерите с най-голям ръст на издадени разрешения. Това показва анализ на Евростат, който изследва периода от края на 2016 до края на 2017 г.

по български медии

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.