Здраве

ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА КОТЕШКОТО МЪРКАНЕ

Всеки вероятно знае, че в древен Египет хората са почитали котките до неизмерима степен. Те открито са ги обожествявали, празнували и прославяли като свещени създания. Културата, изкуството и дори всекидневният живот са били свързани с това грациозно животно.

Днес много изследователи се опитват да открият за причините за това необичайно поведение. Някои от тях спекулират за специалните сили на нашите четириноги приятели. Други твърдят, че котките са извънземни същества.

Има ли шанс древните народи да са знаели някои неща, които съвременната наука може да класифицира и обясни? Според последните изследвания, това е напълно възможно.

Лечебните способности на котките

Много стопани на котки имат наблюдението, че любимото им животно намира болното им място, ляга върху него и облекчава състоянието им. Това все още не е проучено от официалната наука, за разлика от мъркането.

Според доказателствата, предоставени от последните изследвания, мъркането на котката действа като терапевтичен апарат. Чрез него те не само регенерират тялото си, но и го укрепват и развиват еластичността му.

Оказва се също, че мъркането ускорява процеса на възстановяване на органите и костите при котките. Много хора разчитат да има същия ефект и върху човешкия организъм.

Тези заключения отричат разпространеното убеждение, че котките мъркат само когато се чувстват удовлетворени. Установено е, че го правят и когато са изправени пред затруднение. Например, когато са ранени, когато раждат или когато са изплашени.

Това предполага, че мъркането играе основна роля като механизъм за оцеляване при котките. Те са прословути със способността си да устояват на житейските премеждия. От тук идва и популярният мит, според който всяка котка има девет живота.

Систрум – музикалният инструмент на Бастет

Много общества в миналото са прилагали подобно вибрационно лечение. Има голяма вероятност звукотерапевтичните техники да са били взаимствани от котките и използвани от древни египтяни за някои медицински цели.

Систрум е свещен перкусионен инструмент, който произхожда от култа към Бастет, богинята на котките. Използва се ритуално от жриците в Египет при религиозни церемонии и танци. Генерират обилно количество ултразвук, напомнящ котешко мъркане.

Този ултразвук е ефективен начин за лечение и днес се използва в клиники и болници. Специфични негови нива се използват при тежки и животозастрашаващи заболявания като кистозна фиброза или различни форми на рак.

Това всъщност означава, че при всички онези церемонии в миналото, озвучени със систрум, инструментът не е използван само за подобряване на атмосферата, но и за постигане на лечебен ефект.

Систрум, снимка: Wikipedia

Conscious Reminder