Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

ЛЕКУВАТ РАЗБИТО СЪРЦЕ СЪС СОЛЕНА ВОДА?

Докторът Майкъл Мозли заедно със своя екип изучава плацебо ефекта по най-разнообразни начини.

След неопровержимите доказателства, че захарно хапче, натоварено с вяра и очаквания може да излекува коляното, мигрената или болките в кръста на пациента.

Сега лекарят решава да изпробва силата на внушението и в емоционален аспект. Твърде е възможно това и да е изход за милиони хора по света.

Може ли плацебо да се използва, за да помогне на хората да се възстановят след раздяла и прекратяване на любовна връзка.

Разделените страдат депресивно?

Раздялата с любимия, според учения е по същество форма на депресия и ако плацебо ефектът може да помогне на хората да се възстановят от разбито сърце, то плацебото би могло да се прилага и при други видове депресия.

Участниците първо са помолени да видят снимка на човек, към когото се чувстват много позитивно.

След това им се показва снимка на бившите им партньори. Участниците оценяват как се чувстват за всеки от тях по скала от 1 до 5.

След това им се дава назален спрей, който съдържа аналгетик, предназначен да облекчи емоционалната болка. В действителност това е просто солена вода.

Същият набор от изображения отново се показва, а в много случаи участниците всъщност се чувстват по-добре спрямо партньора, който е разбил сърцето им. Някои казват, че се чувстват леко щастливи.

Ефектът от терапията

Това не е първият път, когато ефектът на плацебо е показал, че играе важна роля при лечението на депресията.

В действителност, проучвания многократно показват, че плацебо медикаментите са толкова ефективни, колкото стандартните антидепресанти при хора с лека до умерена депресия.

Предвид дългия списък на нежеланите реакции, свързани с антидепресантите, включително влошаването на депресията, изводите се налагат от практиката.

Плацебо би било много предпочитана опция в сравнение с традиционната медицина. Как ще отговорят на това фармацевтичните компании – нямаме търпение да разберем.

ВВС

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.