🌒 Лунно затъмнение тази вечер. От къде ще се наблюдава?

Тази нощ ще станем свидетели на атрактивно лунно затъмнение. То ще се наблюдава в по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика.

В нашата страна ще можем да го видим веднага след изгрева на Луната, в 20.29 ч. за София, но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе, казва Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките за колегите от Фокус.

На тази дата Слънцето ще залезе в 20.39 ч. за София, т. е. – малко след изгрева на частично затъмнената Луна. Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21.20 ч. българско официално време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър.

За наблюдател от София тогава Луната ще бъде на височина едва 7°над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток.

Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22.18 ч., а до 23.51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.