Новини

Магичната мистика кодирана в Дендерския зодиак остава неразгадана

В тавана на Храма на Хатор, разположен в египетското селце Дендера, е издълбан кръгъл зодиак известен като „Дендерския зодиак“. Смята се, че това е единствената пълна карта на древното небе, която имаме.

Някои от най-великите френски учени, астрономи и математици се опитват да намерят точните дати и часове на небесните събития изобразени в него.

Дали те са били действителни

астрономически изчисления, показващи движенията на звездите, или са просто символични изображения?

Дендерският зодиак е единственото кръгово изображение в египетската антична астрономия.

Всички други изображения на зодиака или астрологията са или квадратни, или пирамидални по форма и дизайн. Самият зодиак изобразява 360-те дни от египетската година с тридесет и шест декана, подредени в кръг.

Един декан представлява една трета от зодиакалното съзвездие. Дванадесет знака, всеки с по три декана, прави тридесет и шест декана. Това е термин, който западните астролози продължават да използват до ден днешен.

Известният английски египтолог Джералд Месси

успял да съпостави всеки от традиционните западни зодиакални знаци с египетското му съответствие.

Телец съответства на Озирис, а двете риби на зодиакалния знак Риби са представени като два крокодила, плуващи в противоположни посоки.

За всяко съзвездие в традиционния западен зодиак има египетски еквивалент със същата символика.

Какво са означавали тези символи и колко важност им е предавана от древните египтяни?

За тях всеки знак от зодиака съответствал на сезон от годината, за който се смятало, че е управляван от конкретно божество.

Например везната на Везни символизирала есенното равноденствие. Макар че всичките дванадесет съзвездия фигурират в Дендерския зодиак, местоположенията на някои от тях са малко изместени и несиметрични.

Зодиакът изобразява и движението на звездата Сириус

Звезда от първостепенно значение за древните египтяни. Дендерският зодиак описва еклиптиката на Слънцето, която се отнася до описващия кръг път на слънчевата орбита.

Подреждането на съзвездията показва, че той е създаден преди самия зодиак. Слънцестоенето между Близнаци и Рак е част от еклиптика, която е трябвало да съществува 650 г.пр.Хр.

Френски учени смятат, че Дендерският зодиак е хиляди години по-стар от библейската дата на сътворението.

Почти всяка древна цивилизация

е сметнала за необходимо да документира движението на звездите и да се съсредоточи върху дванадесет различни съзвездия. Това може да ни помогне да получим по-пълна картина на човешката история.

Карл Юнг е вярвал, че определени образи и символи, известни като архетипове, са заложени в подсъзнанието на нашите най-ранни предци. Те са универсални по обхват и разпознаваеми от всеки човек.

Древните цивилизации

резюмирали своите тълкувания на звездите в дванадесет различни архетипа, които са вградени в човешката душа.

Освен това числото 12 се повтаря в много моменти от историята и митологията − дванадесетте племена на Израел, дванадесетте изпитания на Херкулес, дванадесетте ученици на Исус и дванадесетте оригинални точки на Масонството са само малка част от списъка.

Дендерският зодиак е преместен и сега се намира в Лувъра, но истината е една. Всяко тълкуване на зодиака е поредната проява на научна немощ. Той не е това, което се опитват да ни представят.

НП/2021