България

МАГИЧНОТО ЛОЖЕ НА КРЪСТА ГОСПОДЕН твори чудеса

Днес е  Кръстовден, с който е свързан българският Йерусалим – Кръстова гора. Това е едно от светите места на България.

Намира се на връх Кръстов на 1545 метра надморска височина – на 6 километра от село Борово и на 40 километра от Асеновград. Той наистина има формата на кръст.

За Кръстова гора се знае и много и малко. Това е така, защото в местността се крият неразгадаеми тайни и се случват необясними неща.

Интересно е вярването, че там се намира една от точките на света, където „Господ слиза при земните хора“.

Според легендите кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос, е скрит в дебрите на Средните Родопи.

До 17-ти век разпятието е било пазено именно в манастира „Света Троица“. Тогава обаче турците разрушават манастира до основи и помохамеданчват населението в областта.

Но трима черноризци – монаси успяват да скрият реликвата в една пещера наблизо. Вярва се, че тази реликва прави Кръстова гора вълшебна – защото в недрата си крие Христовата сила.

През 1933 година по тези земи се заселил Йордан Дрянков, който бил роден в село Ковачевица и до края на живота си бил изключително религиозен.

Една вечер той имал видение – Бог му разкрил, че в миналото на хълма е имало красив храм, където се съхранявал Христовия кръст и сега той трябва да постави на върха нов кръст.

Човекът разказал на цар Борис III за своя сън и през 1936 година, с подкрепата на царя, на най-високата точка на Кръстов връх бил поставен голям метален кръст, който станал най-изконният символ на местността.

пълния текст от QS тук