Съзнание

МАЛКО ИЗВЕСТНА ИСТОРИЯ ЗА НИКОЛА ТЕСЛА

Представяте ли си, ако все още се разхождахме през нощта с помощта на свещи или се отоплявахме все още само на дърва? Разбира се, сега това е романтично да се прави от време на време, но в края на деня обществото би изглеждало изключително различно, ако днес не изолзвахме електрическа енергия.

Никола Тесла е един от гениите, които са играли съществена роля в създаването на модерното електричество, така че днес да го има.

Тесла е работил с Едисон върху електромагнетизма, допринесъл е за изобретяването на радиото, известен е с работата си върху променливия ток, променливотоковите електромотори и многофазните система.

Но в действителност Тесла и индустриалецът Джордж Уестингхаус разработват първата водноелектрическа централа с помощта на Ниагарския водопад.

Тесла винаги е мечтал да намери начин да генерира енергия чрез използване на силата на водопадите.

През 1893 година мечтата му се превръща в реалност. Тогава Уестингхаус му възлага поръчка за разработване на съоръжението.

Това не било лека задача, тъй като Тесла бил привърженик на променливия ток, а в този момент обществото използвало постоянен ток.

Към онзи момент с появяват и предложения, подадени за използване на постоянен ток, включително и едно подкрепено от Томас Едисон. Но комисията на Ниагарския водопад позволява на Тесла да използва променлив ток, защото той е много по-мощен и е по-безопасно да се прехвърля на по-дълги разстояния. Именно този вид ток е това, което ние използваме в момента в нашите градове.

Този проект отнема не само време, но е и много скъп. Както и достатъчно интересен за големите инвеститори, сред които били елитни членове на обществото.

Включително Ротшилд и Джей. Пи. Морган. През ноември 1896г. за първи път електричество от електроцентралата достига до Бъфало, Ню Йорк.

Вестник „Ниагарски водопад“ съобщава: “Задействането на електоцентралата на Ниагара обърна течението на река Ниагара да тече нагоре“.

Скоро след това, на първите хиляда конски сили електроенергия захранват жп линията на Бъфало. А малко по-късно търсенето нараства и сред местните жители.

В рамките на няколко години, броят на генераторите на Ниагарския водопад, са умножени и електропроводите стигат до Ню Йорк. Те създават изобилие от светлина и енергия в града.

Раждането на водноелектрическа централа на водопада Ниагара представлява раждането на модерните градове с улично осветление и градски транспорт.

По време на церемонията по откриването на водноелектрическата централа на Ниагарския водопад, Никола Тесла заявява: „Ниагара носи нещо друго в себе си. Нещо, в синхрон с настоящите ни мисли и тенденциите на съвременния свят.

Иновациите, приложени от Никола Тесла в Ниагарския водопад са урок за всички нас. Учат ни да поемаме рискове и да имаме повече вяра в нашите усилия и нашата интуиция.

Той ни показа, че наистина има магия в природата и как ние не трябва да рушим околната среда, за да получим достъп до енергия.

Странно е да се мисли, че дори и 100 години по-късно, обществото все още се бори да приеме много от концепциите на Тесла. Той наистина е бил човек, който е изпреварил времето си.

НП/2018