Новини

Малко преди смъртта, мнозина започват да имат необичайни сънища

Центърът за палиативни и хосписни грижи в американския град Бъфало, щат Ню Йорк, съобщи за приключване на 10-годишно проучване на последните дни от живота на човека. 

Направено било необичайно и интригуващо откритие. Оказало се, че малко преди смъртта си по-голямата част от хората започвали да имат един и същи сън.

Това твърди д-р Кристофър Кер, ръководител на изследването

Наблюдавайки безнадеждно болни той и колегите му установили, че около 3 седмици преди смъртта си човекът започвал да сънува много ярки и приятни сънища с една и съща фабула.

В тях той се срещал с починали роднини, приятели, любовници и дори с домашни любимци, изпитвайки много топли чувства, които може и да не е изпитвал в реалния си живот.

Сънищата облекчават прехода на човека

В съня си пациентът често си стягал куфара и си купувал билет за самолет или влак, очевидно отивайки на последното си пътуване.

При това далеч – на хоризонта или отвъд него, имало изумителни пейзажи: вековни гори, безкрайни полета, топли морета, високи планини.

Много пациенти се събуждали след тези сънища в сълзи и дълго не можели да се възстановят въпреки прекрасните преживявания.

Не можем просто да не повярваме?

Така е станало с около 88% от изследваниите над 13 хиляди души. Необичайните сънища започвали при неизлечимо болните пациенти 10-11 седмици преди смъртта.

А 3 седмици преди нея те ставали още по-фантастични и впечатляващи. Специалистите все още не намират рационално обяснение за това явление.

Материалистите предполагат,

че по време на неизбежното си угасване мозъкът освобождава така наречените „хормони на щастието“, за да облекчи последните дни на умиращия. 

Има и метафизично обяснение,

според което преди смъртта на тялото човешката душа вече започва да се отделя от него, отплувайки все по-реално в други измерения.

Едно е сигурно: тези видения успокояват хората и намаляват страха им от предстоящата смърт, а следователно – и техните страдания.

НП/2022