Масивните каменни сфери на Коста Рика. Една от най-големите загадки на планетата

В Коста Рика е открита масивна и почти перфектна каменна сфера озадачаваща със своята прецизност.

Масивните каменни сфери са известни като ​​каменните сфери на Дикис, регион на юг от Коста Рика и вероятно са от 300 и 1500 г. сл. Хр. Но има и друга  теория, защото са необичайни артефакти. Оттавени са на различни места.

Те се намират във важни селища, формират самостоятелни комплекси или са част от основните архитектурни структури, подчертаващи престижа на мястото и позицията на сила на лидерите му.

„Проучихме район с над 15 сфери, някои разположени до райони с жилищни сгради. Вероятно са използвани като символ за йерархия, ранг и етническа принадлежност“, обяснява археологът Фр. Коралес от Националния музей на Коста Рика.

Големият им брой, фината им повърхност, тяхната почти перфектна сферичност, разнообразието от размери, както и производствения процес, тяхната символика и употреба в обществените пространства ги прави изключителни археологически артефакти.

Диаметърът им варира от няколко сантиметра до 2,66 метра. Теглото им достига 25 тона.

Суровината за тяхното създаване е в подножието на Кордилера Костеня. Оттам материалът, или полуготовата скулптура, били премествани до мястото, където ще бъде разположена сферата и тя била довършвана там. Не е известно как са били транспортирани.

За съжаление, повечето от сферите са преместени от оригиналното им място, затова липсва информация за техния произход и употреба.

Някои смятат, че са ги създали извънземните, други виждат в тях следи от митичната Атлантида. Предполага се, че може да са врати между измеренията, контейнери на езотерична енергия.

Според антрополозите Ивар Зап и Джордж Ериксон сферите са доказателство, че в делтата на Дикис е имало велика цивилизация, която ги е използвала като навигационни инструменти.

Каменните сфери са описани научно през миналия век и се смятат за сравнително ново откритие. Тяхното истинско предназначение все още е загадка.

НП 2017

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.