Новини

Мъск спря изстрелването на спътници. Не обясниха причината

Поредното изстрелване на 60 спътника „Старлинк“ бе отложено

Американската компания „Спейс Екс“ отложи планираното за 7 май изстрелване на 60 микроспътника „Старлинк“ с ракета-носител „Фалкон-9“, предаде ТАСС като цитира информация на сайта spaceflightnow.com.

Решението е взето на 1 май

Предвижда се изстрелването да бъде осъществено от Кейп Канаверал, Флорида, но кога ще бъдат изстреляни микроспътниците не се съобщава. Причините за забавянето не се уточняват, посочва БТА.

Мрежата „Старлинк“ е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5Джи (5G).

По оценки на компанията „СпейсЕкс“ в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.

Спекулациите с това какво точно правят спътниците и могат ли да влияят от Космоса на човешкото здраве не спират.

Конспиратолози твърдят, че Мъск става абсолютен монополист на пазара на сателитен пренос на интернет. Зависимостта на планетата от тези спътници става очевидна.

Но нали не си мислите, че доброто бяло момче е единак в играта на световно влияние?