Новини

Меркел оттегли несъгласието си за хомосексуалните бракове

Германската канцлерка Ангела Меркел оттегли принципното си несъгласие с хомосексуалните бракове в Германия в момент, когато партията й е подложена на растящ натиск по този въпрос преди парламентарните избори през септември, предаде Франс прес.

В интервю в берлински театър за женското списание „Бригите“, канцлерката за първи път заяви, че се отнася положително към възможността германските депутати да гласуват по съвест за гей браковете. Тя изрази надежда, че дискусията ще се води с достойнство и че този въпрос трябва да се реши по съвест.

Това е важна промяна в позицията на Меркел. През 2013 г. тя се обяви против хомосексуалните бракове заради опасения за децата в еднополовите семейства, посочва АФП.

Досега консервативният Християндемократически съюз на канцлерката се противопоставяше на узаконяването на гейбраковете, за да не ядоса най-консервативния сектор от електората си и да не влиза в конфликт със своя баварски съюзник – Християнсоциалния съюз. Той е на традиционалистки позиции по въпросите на обществото.

Като се обяви за свободен избор на депутатите от своята партия, канцлерката откри пътя към узаконяване на еднополовите бракове в следващия Бундестаг, посочва АФП. Германски медии отбелязват, че част от сегашните депутати от ХДС имат положително отношение към гейбраковете и техните гласове ще се прибавят към гласовете на депутатите от всички други партии, представени в Бундестага, които водят кампания в полза на еднополовите бракове.

ДПА отбелязва, че Ангела Меркел се е споразумяла по въпроса с председателя на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер.

ХДС и ХСС ще представят идния понеделник обща предизборна програма за изборите на 24 септември.
И социалдемократите, и свободните демократи поставят като условие за бъдеща коалиция с Меркел в следващото управление узаконяване на гейбраковете.

Германия е една от малкото западни страни, която още не е легализирала еднополовите бракове. От 2001 г. граждански съюз между хомосексуални партньори им дава почти същите права като брака, с изключение на данъчните права, добавя АФП.