Мичио Каку обяснява 11-те измерения на мултивселената

Теоретичният физик Мичио Каку обяснява защо другите вселени в мултивселената може да имат много повече измерения и говори за мултивселена с 11 измерения. Въпреки, че това е все още недоказана теория, все пак е интересно да се поразсъждава.

Какво е мултивселена? Мултивселена е хипотетичното множество от възможни вселени, включително тази, в която живеем.

Заедно тези вселени обхващат всичко, което съществува: цялостното пространство, време, материя, енергия и физически закони и константи, които ги описват.

Ако бяхме, хипотетично, просто фрагмент от множество вселени, в които съществуват много измерения, какво казва това за нашето настоящо възприемане на реалността?

Как можем да го разгледаме по-задълбочено и да разберем какво може да означава то за нас като хора, за нас като колектив и за нашата планета?

„Вярваме, но все още не можем да докажем, че нашата мултивселена от вселени е 11-измерна. Мислете за това като за арена с 11 измерения и в тази арена има мехурчета, които плуват.

Повърхността на мехурчето представлява цяла вселена. Има триизмерен мехур. Триизмерният мехур се разширява – това е теорията за Големия взрив и понякога такива мехури могат да се сблъскват един с друг, понякога те могат да се разделят на части и ние мислим, че именно това е Големият взрив.

Затова имаме теория за Големия взрив. Възниква въпроса за размерите на всеки мехур. В теорията на струните, с която се занимавам, можем да имаме мехурчета с различни измерения.

Най-високото измерение е 11. Не можеш да излезеш извън пределите на 11, защото там вселените стават нестабилни. Ако напиша теория за 13 – 15 измерна вселена, тя е нестабилна и се разпада до 11 измерна вселена.

И така, вярвате или не, сега имаме кандидата за „Разума на Бога“, за който Албърт Айнщайн писа през последните 30 години от живота си. „Разумът на Бога“ в тази картина ще бъде космическа музика, резонираща през 11- измерното хиперпространство.

НП/М. Каку

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.