Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

МИСТЕРИЯ СЪС СЪЗДАТЕЛЯ НА ГЕНЕТИЧНО редактираните бебета

Китайският учен Хе Джанкуей предизвика световен фурор с новината, че е успял да създаде първите генно-модифицирани бебета. Това се случи преди 10 дена в рамките на международна конференция в Хонконг.

От тогава името му обиколи целия свят, но никой повече не е виждал лицето му.

Доктор Хе Джанкуей изчезва безследно.

Предположения и догадки

Първото предположение, което се завъртя в публичното пространство, отбелязва, че ученият най-вероятно е под домашен арест. Той му е наложен от Китайските власти, защото работата му е в нарушение с местните закони.

Тази информация бързо беше отхвърлена от Южния университет за наука и технологии в Шънджън, където Хе Джанкуей е бил доцент. Официално становище на университета гласи, че ученият не е задържан от властта.

Въпреки това говорителят уточнява, че институцията не може да отговоря на повече въпроси по тази противоречива тема. Университетът се е разграничил от работата на Хе още в началото на годината. Тогава той е бил принуден да го напусне.

Реакция на властта

Правителството не крие, че също не одобрява дейността на революционния учен. Според властите изследването му „е нарушило съответните закони и разпоредби на Китай“ по съвсем очевиден начин.

Заместник-министърът на науката и технологиите заявява пред държавния телевизионен оператор CCTV, че Хе Джанкуей е нарушил и етичния принцип, който цялата академична общност спазва. „Това е шокиращо и неприемливо“, обобщава зам.-министърът.

Национална здравна комисия от своя страна пък обяви, че ще разследва всяка незаконна постъпка на учения, след като се занимае подробно с целия казус.

„Китайският Франкенщайн“

Веднага щом Хе Джанкуей оповести напредъка си по работата с човешкия геном, той получи прякора „Китайският Франкенщайн“.

Ученият твърди, че е редактирал гените на близнаци, за да бъде изключен ефективно този ген, който е свързани с ХИВ. Бащата на бебетата е носител на вируса. За да ги предпази, Хе е премахнал ген на име CCR5. Така те не просто, че няма да наследят състоянието на баща си, но и ще са резистентни към ХИВ, ако бъдат някога в контакт с вируса.

Въпреки острата реакция на научното общество, Хе Джанкуей обяви, че е горд с работата си. Той каза, че още една потенциална бременност с генетично модифициран ембрион е факт, но е в ранна фази.

Хиляди китайски учени подписаха писмо, публикувано в социалните мрежи, в което заклеймяват изследването и подчертават, че се противопоставят на неговия автор. Подобни експерименти са забранени в повечето държави по света.

huffingtonpost.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.