Новини

Мистерия със създателя на генетично редактираните бебета

Китайският учен Хе Джанкуей предизвика световен фурор с новината, че е успял да създаде първите генно-модифицирани бебета. Това се случи преди 3 години в рамките на международна конференция в Хонконг.

Още тогава името му обиколи целия свят, но никой повече не е виждал лицето му. Доктор Хе Джанкуей изчезва безследно сякаш не е съществувал.

Предположения и догадки

Първото предположение, което се завъртя в публичното пространство, отбелязва, че ученият най-вероятно е под домашен арест.

Говори се, че ареста му е наложен от Китайските власти, защото работата му е в нарушение на местните закони.

Тази информация бързо беше отхвърлена от Южния университет за наука и технологии в Шънджън, където Хе Джанкуей е бил доцент.

Официално становище на университета гласи, че ученият не е задържан от властта.

Въпреки това говорителят уточнява, че институцията не може да отговоря на повече въпроси по тази противоречива тема. Университетът се е разграничил от работата на Хе още в началото на изследванията. Тогава той е бил принуден да го напусне.

Реакция на властта

Правителството не крие, че също не одобрява дейността на революционния учен.

Според властите изследването му „е нарушило съответните закони и разпоредби на Китай“ по съвсем очевиден начин.

Още по онова време заместник-министърът на науката и технологиите заявява пред държавния телевизионен оператор CCTV, че Хе Джанкуей е нарушил и етичния принцип, който цялата академична общност спазва. „Това е шокиращо и неприемливо“, обобщава зам.-министърът.

Национална здравна комисия от своя страна пък обявява, че ще разследва всяка незаконна постъпка на учения, след като се занимае подробно с целия казус.

Китайският Франкенщайн

Веднага щом Хе Джанкуей оповестява напредъка си по работата с човешкия геном, той получава прякора „Китайският Франкенщайн“.

Ученият твърди, че е редактирал гените на близнаци, за да бъде изключен ефективно този ген, който е свързани с ХИВ.

В рамките на спорните експерименти Хе Джанкуей са участвали осем двойки. Във всеки един от случаите мъжете били ХИВ-позитивни, а жените – не.

Световната научна общност

реагира, като изтъкна, че редактирането на гени не е било необходимо, за да бъде предотвратено предаването на болестта от бащите на децата им.

Гилдията остро осъди опитите за генното модифициране на бебета и свързаните с тях тежки последици за човешкия геном.

Бащата на бебетата е носител на вируса. За да ги предпази, Хе е премахнал ген на име CCR5. Така те не просто няма да наследят състоянието на баща си, но и ще са резистентни към ХИВ, ако бъдат някога в контакт с вируса.

Въпреки острата реакция на научното общество, Хе Джанкуей обявява по онова време, че е горд с работата си. Подобни експерименти са забранени в повечето държави по света.

huffingtonpost.com