Новини

Мистерията на платото Наска, чудовищата и хората с квадратни глави

Изследователи от университета в Ямагата (Япония) откриха 143 нови геоглифи на платото Наска в Южно Перу, които изобразяват животни и други същества, както и мистериозни „чудовища“ с квадратни глави.

Новите геоглифи, разположени главно в западната част на платото, бяха открити по време на полеви работи, както и след анализ на 3D данни.

Един от геоглифите за първи път е идентифициран с помощта на изкуствен интелект.

Всичко това е на път да промени представата за света и неговата истинска история.

Невъзможно е подобна схема от прецизни геоглифи с такива размери да бъде създадена от неуки индианци.

Споровете по открието

Засега между археолозите и историците няма консенсус за това как представители на културата Наска, които са обитавали платото в средата на първото хилядолетие след Христа, са били в състояние да „нарисуват“ гигантските рисунки.

Очевидно е, че такова усилие е непосилно за представителите на земна цивилизация без помощ от горе. Буквално линиите придобиват смисъл само при наблюдение от 500 до над 1000 метра.

В същото време някои рисунки изобразяват необичайни „чудовища“, наподобяващи хора, но с квадратни глави, както и двуглави змии.

Геоглифите вероятно датират от периода между 100 г. пр. н. е. и 300 г. пр.н.е.

Мистериозните линии и фигури на платото Наска са открити в средата на 16 век от испанските конквистадори, които ги смятат за „пътни знаци“.

Първите снимки на знаците от небето

Повторното откриване на геоглифите става едва през 1939 г., когато перуанският археолог Торибио Ксеспе обявява съществуването им.

През същата година американският историк Пол Косок направи първите снимки на странните изображения от самолет.

Учените спорят и за ролята, която играят геоглифите в живота на индианците и дали те не са друго, което с нашите сетива не бихме могли да разчетем.

НП/РИА