Тайни и загадки

Мистерията около последния пазител на Светия граал. Колко е живял?

Как е изглеждал Светия Граал? Това златна чаша ли е или просто езикова метафора? Легендите, хипотезите и фантастичните версии не спират да вълнуват средите на изследователите.

Според археолозите съществува реален физически съд. Свещеният Граал е чашата, в която е събрана кръвта на Божия Син, твърдят ортодоксалните привърженици. Обикновена дървена чаша, красиво изработена във формата на бокал.

Кръвта на Христос – земният божествен изкупител на греховете човешки е събрана в тази чаша.

Последователите на конспиративните теории по всички краища на света са убедени в едно. „Вярно е, че който пие от Граала получава безсмъртие – физическо, но от друга страна и задълженията са много – цената е голяма.“

Първият пазител е живял 850 земни години и напусна тялото си. Той предава тайните знания на свой доверен човек, служил при него 40 години – негов ученик.

Последният пазител се твърди, че още е жив. С неговото оттегляне вероятно ще настъпят промени, които ще задвижат новите заповеди.

В една притча разпространявана апокрифно от конспиративни теоретици е записано: „По обясними причини не можем да назовем братството, което е пазител на тайната на Граала, защото е известен орден.

Никой не предполага, че те са и тези, които пазят най-голямата тайна на християнството. Но ще дойде време, когато това ще се разкрие. Името на първият пазител също не можем да ви кажем, защото е известна библейска личност и бихте си навлекли гнева на църквата.“

Въпреки обвитата в тайнственост информация, хиляди вярват, че един ден Граалът ще бъде показан на човечеството. Защото има тайни, които трябва да бъдат открити, когато трябва да послужат за целта на градивността и доброто.

НП 2020