Мистериозен радиационен облак над Европа по-голям от Фукушима?

През 2017 г., масивен радиоактивен облак се носеше из Европа, оставяйки хората озадачени от произхода.

На 26 юли тази година, проучване установи, че произходът на този странен облак, най-вероятно е ядрено съоръжение за преработка, намиращо се в Урал.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences и според него, няма съмнение, че радиацията идва от ядреното-преработвателно предприятие в Русия, известно като „Маяк“.

На 3 октомври 2017 г., австрийски учени получиха сигнал за необичайно голямо количество радиация на местна почва.

Германски учени, също съобщават за подобни открития. Макар и да са на хиляди мили от „Маяк“. Много други региони скоро откриват, че и те са били засегнати.

Isotope Ruthenium-106

Върхът на радиацията идва от Рутений-106, който е източник на екстремни радиационни скокове, 1000 пъти над нормалните нива.

Докато разследващите спекулираха, че Русия е виновна, руските власти отрекоха всякакво участие. Kогато служителите открили за пръв път изотопа, нивата били толкова ниски, че не представлявали заплаха за човешкото здраве.

„Въз основа на разпространението на концентрацията на химикали във въздуха е възможно да се предположи, че отделянето е станало в региона на Южен Урал (Руска федерация).“

Изследователи: Proceedings of the National Academy of Sciences

Според тях измерванията показват, че това би могло да бъде най-голямото радиоактивно отделяне от гражданско съоръжение за преработка.

Към момента няма официално изявление по отношение на инцидента, но изследователите смятат, че може да има адекватно обяснение за случилото се.

Инцидентът

Според тях, инцидентът най-вероятно е станал около 25-26 септември 2017 г. Някога, Маяк е бил основен съветски обект, който разполагал с ядрен арсенал и граждански реактори.

Въпреки това, през 1957 г. е имало голяма експлозия, която е изпратила огромно количество ядрени отпадъци в атмосферата. Над 10 000 души били евакуирани, а стотици загинали от рак, за който се смята, че причината за тяхна смърт е възникналия инцидент.

Science Alert съобщава, че представител на Росатом оспорва твърденията и отрекъл всякакви предполагаеми случайни течове от съоръжението на Маяк.

„Ние отстояваме твърдението, че не е имало докладвани случаи в нито едно предприятие или съоръжение, управлявани от Росатом.

Както националният регулатор, така и експерти от независими международни разследвания, провериха съоръжението „Maяк“ през 2017 г. и не откриха нищо, което да подсказва, че изотоп Рутений-106 произхожда от това съоръжение.

Не бяха откриха следи от предполагаема авария, нито бяха открити доказателства за излагане персонала на повишени нива на радиоактивност. “

Изявление на Росатом

Властите в Русия отричат връзка с подобна авария, но няколко страници и университетски блогове включително и Аwareness Аct излязаха с публикации оборващи руската теза.

През октомври 2017 година европейски страни откриват радиационно замърсяване над своите територии. Ядрени експерти заключават, че това е Рутений-106, а източникът близо да Урал. Видимо и България е попаднала в облака.

Източник: Аwareness Аct

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.