Съзнание

Най-мистериозната история е свързана с лама Даши и неговото биополе

Пандито Хамбо Лама XII Итигилов е бурятски религиозен деец, лидер на будистите в Източен Сибир, роден през 1852 г., починал през 1927 г.

Итигилов се занимавал с будисткото учение 23 години и получил фундаментални знания по тибетска медицина.

Според легендата, на 15 юни 1927 г. Итигилов заел позата на лотос, събрал учениците си и им дал наставлението: “Вие ще ме навестите и ще видите тялото ми след 75 години.”

След това ги помолил да му прочетат хира Намши – специалната молитва, благопожелание за починал. Учениците не посмели да я произнесат в присъствието на живия си учител.

Итигилов започнал да чете сам молитвата и постепенно учениците я подели. Така, намирайки се в състояние на медитация, будистът според будисткото учение преминал в нирвана.

Погребението на лама Даши-Доржо Итигилов

Итигилов бил погребан в кедров куб в положението лотос, в което се намирал, преди да почине.

Според завещанието, през 1955 г. група лами, тайно от властите отворила саркофага с тялото на Итигилов и се убедили, че състоянието му не се е променило.

Ламите провели нужните обряди, сменили дрехите му и отново го върнали в гроба. През 1973 г. лами от Тибет отново огледали тялото на Итигилов и се убедили, че то се е запазило.

На 10 септември 2002 г. нова група лами вдигнали саркофага, изпълнили нужните ритуални действия и го пренесли в един от будистките манастири в Русия.

Феноменът на вечното тяло

На учените будистите в Бурятия разрешили да проучат феномена на нетленното тяло на ламата Итигилов.

Виктор Звягин, заслужил лекар в РФ, професор твърди, че темперутара на тялото под 20 градуса е признак на смърт. Изследването на кожата на Итигилов през 2004 г. показало, че бромът в тялото на ламата надвишана нормата 40 пъти.

Бромът се съдържа в изобилие в бобовите растения – грах, фасул, леща и той може да потиска чувствителността в организма, да ограничава постъпващите стимулиращи импулси отвън.

При есхумацията станало ясно, че саркофагът на Итигилов е пълен със сол, която на места увредила кожата му, изсушила я, което обяснява колебанията в теглото на мумията.

През 2005 г. медицинските и биологичните изследвания на мумията на Итигилов били прекратени. Така Итигилов медитира вече 90 години.

Изводът от изследванията на учените.

Починалият през 1927 г. човек се намира в състояние, неизвестно на науката.

Проф. Виктор Звягин се надява, че съвременните научни методи – неутронно-активационният анализ, компютърната томография и други, могат да изяснят ситуацията с мумията на Итигилов и да дадат отговор на многото въпроси.

Според Галина Ершова, професор в Руския държавен университет и доктор на историческите науки, ламата Итигилов в живота си целенасочено ял много бобови храни.

А след това с помощта на самохипноза изключил жизнените енергоомбенни функции в своя организъм, т.е. той се потопил в дълбока медицатия и изпаднал в анабиоза, след което настъпила смъртта му.

Не всички учени са съгласни с тезата, че Итигилов е мъртъв.

Борис Болшаков, академик в руската Академия на науките, с помощта на прибор измерил “биополето на Итигилов”. Размерите на биополето потресло академика – 23 хиляди километра.

Това е почти два пъти повече от диаметъра на Земята. На базата на този параметър Болшаков направил извода, че Итигилов е жив. Но възниква въпросът – как се храни?

Болшаков смята, че Итигилов се храни чрез потока честоти, които звучат в молитвите. Когато ламите провеждат молебен, а това се случва всеки ден, честотата на вибрациите на произнасяните от тях думи, отговаря на честотата на вибрациите на клетките в мозъка на Итигилов.

Това са последните научни проучвания на нетленното тяло на ламата.

Една конспиративна версия

Никой не е правил ДНК-експертиза, която да покаже, дали извлеченото от гроба тяло на ламата е същото тяло на починалия през 1927 г.

Но възниква въпросът, дали оригиналът не е сменен с изкусно изработен двойник в наше време?

Може само да съжаляваме, че учените не успели да направят магнитно-резонансна и компютърна томография на мумията на Итигилов.

Те биха позволили да се види какво става в тялото. Жалко, че съвременната наука нищо не може да каже за този феномен, който отвори пред нас вратите на непознатото и необяснимото.

НП 2020