Новини

Мистериозната планета продължава да омагьосва учените

Възможно ли е първият инфрачервен телескоп да открие случайно мистериозно небесно тяло?

През 1983 г. астрономът Майкъл Роуън Робинсън търси предполагаемата невидима планета, използвайки данни от инфрачервен астрономически спътник – първият инфрачервен космически телескоп.

Тъй като Роуан Робинсън не е открил нова планета,

до 1991 г. той е почти сигурен, че такава планета не съществува, поне в района на небето, където е гледал.

Но оттогава учените многократно са предлагали всички нови области на небосвода като потенциални „убежища“ на скритото небесно тяло, което сега се нарича Девета планета.

Някои астрофизици подозират,

че планетата – или поне някакъв обект с голяма гравитация – съществува, защото засяга движението на други тела в пояса на Кайпер.

Това е далечния диск от комети, астероиди и ледени обекти отвъд орбитата на Нептун.

В резултат на скорошни изследвания, които предполагат нови потенциални скривалища за планетата, Роуън Робинсън преразгледа 38-годишните данни и открива три инфрачервени източника, за които твърди, че може да са непознатият свят.

Статията му ще бъде публикувана в Месечните известия на Кралското астрономическо дружество и в момента се хоства на сървъра за препринт arXiv.

Планета Девет, бивша Планета X, както се казва в писмото

се търси от много дълго време. Дори откриването на Нептун през 1846 г. дойде, след като астрономите откриха, че орбитата на Уран е малко по-различна от предвидения математически модел.

Те осъзнаха, че нещо гравитационно смущава Уран. И да, този обект се оказа осмата планета.

Тогава наблюденията на Нептун накараха астрономите да повярват, че в дълбините на космоса може да се крие друга планета, нарушаваща общия модел на движение на телата.

Учените, търсещи планета Девет,

са изчислили, че масата й е няколко пъти по-голяма от масата на Земята, а орбитата й е на хиляди години.

Разбира се, Планета Девет е само една теория, която обяснява защо орбитите на някои други обекти са толкова нестабилни. Една алтернативна теория е, че вместо Планета Девет, нашата система всъщност има астероиден пръстен от планетарни отломки.

Съществува и популярна хипотеза,

че „планетата“ може да бъде черна дупка с размер на топка за боулинг.

В скорошната си работа Робинсън отбелязва, че източниците на данни, които е изучавал преди почти 40 години, се намират ниско в галактическата равнина.

С други думи, предстои много работа за проверка и повторна проверка на стари измервания.

Роуан Робинсън е наясно с това и честно признава, че вероятността да се намери Деветата планета по този начин е малка. Но според него това не е причина да се спре търсенето.

изт.