Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

МИСТЕРИОЗНИ СКЕЛЕТИ ОТКРИХА УЧЕНИ В ПЕРУ

Поне 30 запазени гробници са открити в древна погребална зона, част от археологическия комплекс „El Chorrio“ в Перу.

Някои от идентифицираните скелети обаче предизвикаха смут сред изследователите.

Поне 17 от тях са скелети на деца, а краката им са били умишлено отрязани.

Гробището е било използвано в периода 800 г. – 1000 г. Според учените то е създадено от Мочика – тайнствен народ, който е живял в Перу по време на възхода на Римската империя в Европа.

Цивилизацията Мочика

Непознатата цивилизация Мочика се е зародила в северната част на Перу, край бреговете на река Моче, откъдето идва и името им.

Смята се, че периодът им на съществуване е 50-800 г.сл.Хр. Те не оставят своя писменост, затова все още са мистерия за нас. Въпреки това барелефите, открити по стените на различните археологически паметници, успешно разказват историята им.

Елитът на Мочика е бил буквално богопомазан, обсипван със злато и скъпоценности.

Като цяло Мочика са били изключителни грънчари, ювелири и архитекти. Намерени са бижута от злато и скъпоценни камъни, обредни фигури и фигури, свързани с професиите и бита на хората от този народ.

Това е ключът към загадката от последната откритая гробница. Около скелетите там са намерени керамични парчета, ритуални символи, но липсват краката на скелетите.

Защо краката на децата са били отрязани?

Мочика вярвали на силата на бижутата дотолкова, че ги направили част от всяко важно събитие в живота. Включително загубата на самия живот.

Те имали отделни ритуали, които практикували, когато някой си отиде прекалено рано. Смъртта на дете винаги е такъв случай.

Тогава те изработвали бижу от кост на детето, за да бъде споменът за тях вечно жив.

Това е отговорът на мистерията с отрязаните крака на последно намерените скелети в Перу.

Но все още много въпроси около Мочика остават неразгадани. Като причината за изчезването на цивилизацията, например.

mysteriousuniverse.org

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.