Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мистериозните тунели в американския Портланд

През 19-ти век, Орегон, в щата Портланд е бил голям и оживен пристанищен град.

Кораби натоварени с пшеница се отбивали по реката Уиламет преди да продължат по море към екзотичните дестинации като Азия и Европа.

Разцъфтяващият град, също така имал и западнала част пълна с бордеи, хазартни бърлоги и тайни барове.

В допълнение на това, че бил огромен център за износ, Портланд спечелил репутацията на едно от най-опасните пристанища в страната, както и прякора „Забраненият град на Запада“.

Забраненият град на Запада

Под града, се намирали редица тунели и помещения, извиващи се в мрака. Произходът на тунелите не бил ясен на никой.

Първоначално, са били използвани за съхранение на пратки, за да ги предпазят от дъжда и да осигурят пряка връзка между различните складове по крайбрежната зона.

Над земята, пък имало свързващи мазета, които се срещали с доковете, образувайки комплекс от тунели.

Въпрос на време било, тези тунели да се използват за по-мрачни цели. Предполага се, че много от тунелите се събират около квартал, наречен старият Чайнатаун.

Барни Блалок, историк от Портланд казал, че тунелите са били построени от китайците още в дните, когато Чайнатаун е бил център на различни банди, но и това май е легенда.

Тунелите на бандите

Това бяха мерки за сигурност, предназначени да се справят с конкуренцията и полицейските нападения.

Публичните домове, хазартните стаи и тайните барове в Чайнатаун били свързани към отделни лабиринти със стоманени врати и отвори в земята, водещи до тайни стълбища и тунели за бягство в далечни улички.

Освен това, че там се е криела утайката на обществото, тези тунели са били използвани за други, дори по-злонамерени цели, свързани със корумпираната практика в района.

Тази практика се наричала„shanghaiing“, и е била с цел отвличане на хора, които по-късно биват продавани за роби.

Имало всякакви ужасни истории за жени, които били продавани за сексуални роби или дори хора, продавани за храна на гладни екипажи.

В самите тунели нищо неподозиращите жертви били дрогирани и внезапно изчезвали в тъмните дълбини на катакомбите.

В някои случаи те биват залавяни около входa на подземните отвори и биват обричани на сигурна смърт, и остават безследно изчезнали.

Предполагаемо, хиляди хора са срещнали съдбата си по този начин, дори ималохипотетични карти, показващи пътя от изходните точки до чакащите докове и господарите на роби, които ги държали в импровизирани клетки или сандъци,в очакване на техните съдбите.

Всичко това е доста плашещо и зловещо и звучи така, сякаш трябва да е градска легенда, но колко истина има в това?

Всъщност знаем, че мазетата и някои тунели, все още съществуват под Портланд.

Въпреки, че много от тях отдавна са се срутили или са били наводнени, някои от тях все още могат са достъпни и може да се направи обиколка из тях.

Също така знаем, че практиката „shanghaiing“, действително е съществувала по онова време.

Но не е известно, дали тунелите някога са били толкова обширни и взаимосвързани, както се твърди в тези истории, или пък наистина са съществували всички тези тайни барове под града.

В края на краищата, не е известно, дали някога изобщо е имало лабиринт от преплетени тунели, простиращи се из под целия град, и ако това е така, дали изобщо са били използвани за мрачната практика.

Въпреки това, остават легендите, историите и призрачния поглед, за мрачната история на тунелите, които може би са завещание от предишна цивилизация.

Източник: mysteriousuniverse

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.