Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ДРЕВНИ БЪЛГАРСКИ ТЕКСТОВЕ

Лидери на Православната църква, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, съдят Принстънския университет заради хилядолетни ръкописи.

Те са собственост на университета, но са стигнали до него, след като били откраднати от българска чета по време на Първата световна война, пише в. „Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

Мистериозното изчезване на ръкописите

Трите ръкописа с цветни рисунки са на повече от 1000 години. Едновременно свещени текстове и произведения на изкуството били дарени на университета Принстън през 1942 г. от член на настоятелството и бивш възпитаник на учебното заведение.

Той твърди, че ги купил от германска аукционна къща 20 години по-рано.

Във федерален съдебен иск, заведен в четвъртък в американския щат Ню Джърси, ищците, сред които Вселенският патриарх Вартоломей, твърдят, че ръкописите са били откраднати, и настояват за тяхното връщане.

Версията на NYT за българската следа

През 1917 г. българска чета щурмувала манастира „Света Богородица Икосифиниса“ в село Кормища, Северна Гърция, и отнесла редица древни текстове.

Манастирът, основан през 5-и век, е един от най-старите в гръцката област Македония. В съдебния иск пише, че преди да бъде плячкосан, той е имал „забележителна колекция от книги, реликви и ценни византийски ръкописи“.

Представител на местните власти описал нападението срещу манастира в писмо до гръцката делегация в София четири дни по-късно.

В текста, който е на френски език, пише, че „банда от 60 престъпници“ е влязла с насилие в манастира и е пребила безмилостно двама мъже, за да ги принуди да издадат къде са държани скъпоценните предмети на Светата обител.

След това българите натоварили своята плячка на 24 мулета и си тръгнали необезпокоявани.

Откраднатите ръкописи били отнесени в София, където се озовали у търговци, продавачи на книги и аукционни къщи от цяла Централна Европа.

Версията на университета

Според проучване на университета ръкописите не са били плячкосани. „Според информацията, която имаме, не открихме никакво основание, че ръкописите, които притежаваме, са били откраднати по време на Първата световна война“, обявиха от висшето училище.

Освен хилядолетните ръкописи православната църква настоява Принстън да върне и вариант на „Коментар на евангелието на Матей“, писан през 16 век и също откраднат от българската чета. То е собственост на университета от 1924 г.

Вселенският патриарх за първи път поиска от университета да върне 5 византийски ръкописа през 2015 г. Тогава от университета обявиха, че два от тях още преди 1917 г. са били собственост на друг манастир, а не на обрания от българската чета.

Светата обител продала документите и така те попаднали в Принстън. Сега въпросните ръкописи не са обект на иска на патриарха и другите висши духовници.

БТА/nytimes.com

 

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.