Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мистичен регион в Африка сменя магнитното поле на Земята

Магнитното поле на Земята драматично отслабва. Впечатляващо ново изследване разкрива, че това нарушение е част от закономерност, продължила на Земята повече от 1000 години.

Според учените невидимото силово поле бързо отслабва и това е предвестник на обръщането на местата на полюсите. Това се случва през огромни периоди от време. Последният път е преди около 780 000 години, въпреки че полюсите отново се връщат на местата си преди около 40 000 години.

Районът, който най-силно интригува учените, се нарича Южноатлантическа аномалия. Това е огромна дупка в магнитното поле, простираща се от Чили до Зимбабве.

Полето там е толкова слабо, че е опасно за земните сателити да прелитат в областта на аномалията, защото допълнителната радиация, може да повреди електрониката им.

Според данните на НАСА площта на Южноатлантическата аномалия постепенно се разширява и центърът й се движи на запад всяка година.

Физикът Винсънт Хеър от университета на Рочестър в Ню Йорк прогнозира, че ако аномалията продължава да се разширява със сегашния темп, през 2240 г. ще покрие половината от южното полукълбо.

Още по мистично е, че от около 1000 години африканските народи Банту, обитаващи долината на река Лимпопо, която граничи със Зимбабве, Южна Африка и Ботсвана, извършват сложен магически ритуал в трудни времена на суша.

По време на суша те изгарят своите глинени колиби и кошовете за зърно в свещен почистващ ритуал, за да предизвикат дъждовете отново. Те не знаят, че така запазват данни за изследователите векове по-късно.

„Когато глината се изгаря при много високи температури, всъщност се стабилизират магнитните минерали. А когато се охлажда от тези много високи температури, те записват данните за магнитното поле на Земята”, обяснява геофизикът Джон Тардуно.

Ако изследователите са прави, голяма част от загадката на отслабващото поле, се изяснява, благодарение на ритуал, при който се е изгаряла глина преди хилядолетия. Но никой не е сигурен какво означава всичко това за бъдещето на планетата.

 

НП/АС

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.