Мистичната тайна на древната египетска магия

 

Учените вярват, че магията и древен Египет са неразделни. Владеенето на магически сили се възприемало като велик дар способен да защити и предотврати нежелани събития.

Египтяните считали, че магията помага за защита срещу зли и нежелани обрати на съдбата. Тя активно се използвала в медицината и религиозните обреди.

Лекарите използвали магически заклинания при лечението, молитвата към боговете също се произнасяла с помощта на магически думи.

Египетските магьосници били в състояние да извършват магически действия помагащи им ефективно да управляват магическата енергия.

Магията на словото имала най-силно влияние върху древните хора. Много от заклинанията на древните египтяни са записани в прочутата „Книга на мъртвите“.

При предаване на специален амулет на човека се произнасяло лично заклинание – само от специално обучени жреци. Често заклинанията били гравирани на самите амулети, което усилвало тяхното действие.

Особено значение за древния магьоснически свят имало името на човека. Знаейки истинското му име маговете получавали неограничена власт над този човек. А всичко без име за египтяните не съществувало.

За разгадаване на заклинанията написани на гробници, папируси и ритуални предмети помогнали многото митове и легенди на древен Египет.

От летописите става ясно, че египетските магове можели да работят със заклинания на няколко нива. От основно значение било мястото на осъществяване на магическия ритуал, произведеното действие и произнесените думи.

За да се състои магическото действие жреците и маговете изричали думи в определена гласова тоналност и произнасяли с точност всеки звук.

Правилният ритъм и звук при произнасянето на проклятие значително увеличавал силата на неговото въздействие, а повтарянето му позволявало да се натрупва магическата енергия.

Играта на думи била основен магически инструмент. Хомофонията (еднозвучието) и безсмислените думи значително увеличавали магическото въздействие.

Ако при произнасянето на заклинанието имало заплюване на изображението на врага или на негова статуетка, това усилвало разрушителното му въздействие. Това важи и за удачното избиране на озвучаването на заклинанието.

За създаването на магически кукли използвали тесто, восък, животински мазнини, лепило. Куклата се правела крехка, за да може лесно да се разруши. Най-често куклите използвали за проклятия или магии за смърт.

В религиозните церемонии се използвали специални магически заклинания. Древните жреци можели с магии да променят съдбата на всеки човек и да влияят на събитията.

Те можели лесно да произнасят заклинания, да изцеляват болни и да гонят зли духове. Дори изработени от обикновен материал магическите кукли изпълнявали като живи поставената им от мага задача.

Египетските магове не практикували черна магия. Те използвали два вида магия. Първият е свързан с погребалната и ритуалната магия (ставал и за живи и за мъртви).

Вторият са проклятия целящи да нанесат много вреди на проклинания. Всеки практикуващ маг сам решавал с какъв вид магия да се занимава.

Но дори положителното магическо въздействие може да донесе отрицателен, а понякога и трагичен резултат.

Древните египетски магове вярвали, че всяка магия е в „сивата зона“, защото резултата от нейното въздействие е непредсказуем. И още, че с магия може да се даде на човека шанс да промени себе си.

НП/2018

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.