Мистични, неразгадаеми послания в последната картина на Леонардо

Последната картина на гения от Ренесанса Леонардо да Винчи, притежавана от частно лице, ще бъде предложена на търг в Ню Йорк на 15 ноември от аукционната къща Кристис, предадоха световните агенции.

Първоначалната оценка на творбата, собственост на частно лице, е 100 милиона долара. „Спасителят на света“ е изключително изтънчено произведение на живописта, изобразяващо Исус Христос.

Картината дълго време се е считала за копие, преди експертите да удостоверят нейната автентичност. Оказва се, че по традиция Леонардо е закодирал мистични неразгадаеми послания в нея. За специалистите по арт-търгове това произведение на Леонардо е нещо като Свещения Граал.

Първият въпрос, който си задаваме е – Кой е този Христос? Следващите не са по-малко важни. Какви знаци дава Божия син, къде е скрит специалния код на Леонардо в картината? В облеклото, в сферата или другаде?

По малко от 20 платна, дело на Леонардо, чието творчество е било високо ценено още докато е бил жив, са оцелели до ден днешен. С изключение на „Спасителят на света“, всички те принадлежат на музеи или на институции. И всички те са обект на десетки изследвания. И всички те носят послания, отвъд нормалното възприятие.

Преди да бъде изложена на търг, картината ще бъде представена на публиката в Хонконг, Сан Франциско и Лондон. Тя ще пристигне в Ню Йорк малко преди началото на търга на 15 ноември.

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.