Тайни и загадки

Мистичното преживяване на Наполеон в голямата пирамида

Твърди се, че една августовска нощ през 1799 г. може би е променила хода на световната история. Тогава Наполеон Бонапарт влиза в Голямата пирамида в Гиза, приемайки тайна, която завинаги може би променя съдбата му.

Наполеон е първият,

който довежда учени в Египет с цел да проучат и опишат историята му и да разгадаят многобройните загадки, скрити в пясъците на времето.

Храмове, гробници, мумии, тунели, великолепни и монументални съкровища се разкриват пред очите на учените, разбулвайки мистериите на един древен загадъчен свят.

Ако погледнем назад в историята, ще разберем, че през лятото на 1798 г. повече от тридесет хиляди френски войници навлизат в Египет под командването на генерал Бонапарт.

наполеон

Наполеон прекарал 14 месеца

в Египет и използвал това време пълноценно: основал институт за изучаване на тайнственото минало на този народ и събрал повече от 160 учени. Те били нарочно командировани от Франция, в безплодните пясъци на Египет.

Само тази стъпка била достатъчна, за да покаже, че крайната цел на Наполеон в земята на фараоните не била единствено военна.

Наполеон бил толкова обсебен от амбицията си да контролира тази част от света, че дори навлязъл в тези земи с намерението да ги завладее.

Сякаш искал да се съревновава с подвизите на първите кръстоносци.

Известно е, че подобно на тамплиерите от XIII век, Бонапарт прекосил Палестина от юг на север и на 14 април 1799 г., противно на волята на всички придружаващи го генерали, решил да пренощува в селце, наречено Назарет, разположено близо до Тивериадско море.

Наполеон Бонапард в Кайро, художник Жан Леон Жером
Наполеон Бонапард в Кайро, художник Жан Леон Жером

Когато Бонапарт се завръща

отново към Кайро се случва нещо неочаквано: докато тайно уреждал триумфалното си завръщане във Франция, решил да прекара още една нощ на място, което никой не му препоръчвал.

Този път ставало дума за вътрешността на Голямата пирамида в Гиза.

Твърди се, че Наполеон никога не дал обяснение за това свое решение, нито разказал с подробности какво е преживял в пирамидата.

Биографите така и не успели

да разгадаят мистерията. Но след като прекарал нощта на 12 срещу 13 август 1799 г. в недрата на най-големия паметник, издигнат от човека в епохата на Античността, Наполеон вече не бил същият.

В книгата „Египетската тайна на Наполеон“ се твърди, че пълководецът влиза ритуално в Царската камера на Великата пирамида и открива ужасен, че фараонския саркофаг му е точно по мярка.

После две ка (души), обгърнати в зелена свелина, му обясняват всичко за ритуала и претеглят действията му на везната на Маат, след което е оставен да избира дали да отиде при мъртвите или да се върне при живите.

Наполеон избира да се върне в живия свят. Оттогава мисленето му се променя и постепенно той става великият военачалник, какъвто е познат днес.

Пирамида

Наполеон прекарал около седем

часа във вътрешността на Голямата пирамида и чак призори излязъл от пирамидата блед и уплашен.

Когато някои от най-доверените му хора попитали Наполеон какво се е случило вътре, той отговорил: „Дори и да ви кажа, няма да повярвате“.

НП/2021