Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

МОГЪЩЕСТВОТО НА ПРЕЧУПЕНИЯ КРЪСТ. ХИТЛЕР ДАЛЕЧ НЕ Е ПЪРВИЯТ

сн. EPA

Свастиката е символ, използван от една от най-мразените личности в историята, символ, който напомня за смъртта на милиони в една унищожителна война.

Противно на очакванията Адолф Хитлер не e първият, който прибягва до него. Използва се хиляди години преди това от много култури.

От къде идва пречупения кръст??

За индуистите и будистите в Индия и други азиатски страни свастиката е важен символ с течение на хиляди години. Дори и днес може да бъде видяна върху храмове, автобуси, таксите и  кориците на книги.

Свастиката се използва и в Древна Гърция, като археолози я забелязват върху останки от древния град Троя.

Символът е познат и на друидите и келтите, намерени са изрисувани с него артефакти.

Дори и християните разполагат със свастиката, включително тевтонските рицари – средновековен германски орден, който се превръща изцяло в католически религиозен такъв.

Но с какво този символ е специален и защо Адолф Хитлер му отдава такова голямо значение?

Силата на свастиката

Думата свастика идва от санскрит и означава „благоденствие“ или „добър късмет“.

Позната е с различни наименования в други държави, като „manji“ в Япония, „fylfot“ в Англия, „hakenkreuz“ в Германия и „tetraskelion“ в Гърция.

Според П. Р. Саркар, експерт по санскрит, дълбокото значение на думата е „вечна победа“. Специалистът казва, че всеки символ може да има негативно или позитивно значение в зависимост от начина, по който е изрисуван.

В индуизма свастиката, обърната надясно, представлява бог Вишну и Слънцето, а тази, която е обърната наляво – Кали и магьосничеството.

Най-ранната свастика е намерена в Мезин, Украйна, издълбана върху фигурка на около 12 000 години.

По нашите земи ли е първото използване?

Предполага се, че първата култура, която използва древния символ е  винчанската в Югоизточна Европа, тя датира от преди 8000 години и заема територията на днешни Сърбия и Хърватия.

В будизма свастиката символизира благополучие, просперитет и безкрайност. Свързва се с Буда и може да се намери на статуи, издялана върху сърцето му. Твърди се, че символът олицетворява ума на Буда.

Бог Один от скандинавската митология е изобразен като свастика, която прекосява космоса и надниква във всички светове.

В Древна Гърция Питагор използва символа с името „tetraktys“, представляващ връзката между земята и небесата.

Защо този символ е от важно значение за толкова разнообразни култури през вековете? Тази загадка остава неразгадана засега.

Какво е общото между свастиката и българската шевица тук

ancient-origins.net

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.