Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

МОГАТ ЛИ ДА БЪДАТ НАСЛЕДЕНИ СПОМЕНИТЕ?

Могат ли да бъдат наследени спомените? Заложени ли са в нашето ДНК конкретни преживявания от минали поколения.

Екип от учени от училището по медицинския на университет Емори в Атланта, са направили откритие ,което да ни доближи до отговора на този въпрос.

В тяхното изследване те изложили група от мишки на миризмата на черешов цвят и ги научили да асоциират тази миризма с наближаваща заплаха.

Те открили, че това ДНК, което отговаря за реакцията на мишките към миризмата, повишило активността си в сперматозоидите на мишките.

Същото се забелязало и по-късно, през две поколения. Това довело до невероятен извод.

Преживяванията на родителя, дори преди да зачене, имат ефект върху структурата и функцията на нервната система на следващите генерации.

От мишки до хора – случва ли се това и при нас?

Множество хора, преминали през трансплантация на орган развиват желание и апетит към храни, които донорите им са обичали.

През 2009, 24-годишен австралиец на име Дейвид Уотърс, претърпява трансплантация на сърце, донор на което е 18-годишния Кейдън Дилейни от Уелс.

Той почива след злощастна автомобилна катастрофа. След операцията Уотърс развива голям апетит към „Burger rings“ – австралийски чипс, с вкус на хамбургер.

2 години по-късно семейството на Дилейни се свързало със това на Уотърс, за да бъдат сигурни, че Дейвид е здрав и живее пълноценен живот.

Двете семейства се опознали, като по-късно Дейвид случайно разбрал от семейството на Кейдън, че сина им изяждал поне по един пакет от чипса с вкус на хамбургер.

Също толкова невероятна, но и трагична, е историята на Сони Греъм. През 1995 му било присъдено сърцето на мъж, Тери Котъл , който се самоубил, като се застрелял в главата.

След операцията Греъм се запознал с жената на Котъл, след което се влюбили и се оженили.

Съдбата обаче отредила злощастен край на любовта им. Котъл развил самоубийствени тенденции, като след години се застрелял и в последствие починал.

Може ли това откритие да бъде полезно за нас в бъдещето? Дали то има потенциала да ни разкрие отговора на въпроси, които вече векове остават загадка?

mysteriousuniverse.org

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2017/2018 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.