Новини

Мощно земетресение на Балканите. 7 по Рихтер удариха Турция, Гърция и България

Мощно земетресение от 7 по Рихтер в Егейско море разтърси Гърция и Турция в 13:51 часа. Трусът предизвика цунами. Десетки сгради са рухнали в турския окръг Измир, а на гръцкия остров Самос също има щети.

Епицентърът е в Егейско море, близо до гръцките острови Додеканези и континенталната част на Турция, близо до Измир. Трусът е усетен на високите етажи в София, Пловдив и други градове.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 7 по Рихтер.

Image

Сеизмологичната лаборатория на Атинския университет отчита 6,9 по Рихтер. В 14:02 часа е имало и втори трус от 4,8 по Рихтер отново край гръцките острови. Според Истанбулската сеизмологична обсерваторията Кандилли земетресението е било с магнидуд 6,8 и е било на дълбочина 11,8 километра, съобщава в.“Миллиет“.

Анадолската агенция съобщи, че епицентът е край Сеферихисар /окръг Измир, Югозападна Турция/ и е бил на дълбочина 16 километра. Видеа в социалните мрежи показват как морето залива улиците на града. 

Рухнали сгради в района на Измир

Има рухнали сгради на територията на град Измир и в региона. По първоначална информация поне 20 сгради са паднали при труса, предаде Анадолската агенция.

Има разрушени сгради и в община Байраклъ в Измир, като там започнаха спасителни операции. Трима души са извадени ранени изпод развалините на рухнала сграда там.

Парика сред жителите в Измир след труса

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум посочи, че има съобщения за пет рухнали сгради в общините Борнова и Байраклъ в Измир. Той каза, че има хора, затрупани под развалините. Министърът уточни, че е създаден координационен център за реакция във връзка с бедствието в рамките на валийството.

БАН: Трусът е усенет почти в цяла България

Силното земетресение днес в Турция, в 13.51 часа българско време, с магнитуд от 6,7 по Рихтер, по определение на българските сеизмолози, е в много сеизмичен район и е усетено почти в цяла България – по високите етажи на сградите. Това коментира за БТА доц. Петя Трифонова – заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.

Тя уточни, че епицентърът на земетресението е на около 550 километра от София. Имаме сведения, че земетресението е усетено по високите етажи в София, Русе, Варна, Бургас и в други български градове. Опасност за страната ни от това земетресение няма, защото сме достатъчно далече от епицентъра му, обясни доц. Петя Трифонова.

По думите й данните за земетресението,

определени от сеизмолози от различни страни, варират от 6,5 до 7 по скалата на Рихтер. Епицентърът на земетресението се намира в морето – югозападно от Измир, на границата между Турция и Гърция, обясни доц. Петя Трифонова. Тя съобщи, че вече има над десет последващи трусове с магнитуд над 4.

Това е много силно земетресение и вероятно ще има щети и ранени в Турция, прогнозира заместник-директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН.