Новини

Може би е добре да познаваме Кодекса на Хопите

Етичният код на индианците хопи може да вдъхнови всички, за да направим промени в нашите възгледи за живота, приятелството и смъртта.

Хопите вероятно са произлезли от праисторическата култура Анасази. Предците им са живели в им родина вероятно преди повече от 10 000 години.

През ХIV век те се превърнали в един от трите центрове на Културата Пуебло. Между ХIV и XVI век развили до съвършенство селското стопанство, селектирайки различни култури и въвели различни форми на напояване.

Още преди векове започнали да добиват и използват въглища и развили производството на керамика. Културата им се е развивала с невиждани за времето си темпове.

Името идва от „Хопиту“ или „Хопиту шинуму, всички мирни хора“.

Техните златни правила са открити и описани от завоевателите на Америка, но дълго време са укривани в папските архиви.

Трактовка им днес прави впечатление дори на най-добрите автори на литература за личностно развитие.

Бъдете търпеливи

Бъдете търпеливи с тези, които са се отклонили от пътя си. През живота си ще срещнете много такива хора. Не ги съдете и унижавайте.

Дори за тях винаги има надежда. Ние винаги имаме възможността да се развиваме и да ставаме по-добри. Прощавайте грешките на другите.

Намерете себе си

Никой друг не може да извърви определения път за вас въпреки, че някои може да се опитат. Не влизайте в съревнование с тях.

Те могат да вървят, но не и да получат знаците и просветлението определено за вас. Единствено вие можете да намерите себе си, докато вървите по пътеката на израстването.

Уважавайте хората, които влизат в дома ви

Приготвяйте им най-вкусната храна, предложете им най-удобното легло и се отнасяйте към тях с уважение и доброта. Тази максима е една от разпрастранените във всички култури по света. Откриваме я при мюсюлманите, хиндуизма, християнството и тя носи със себе си философията на споделянето.

Никога не взимайте нещо, което не ви принадлежи

Без значение дали става дума за човек, общност или за културата на определен народ.

Те не са ваши. Те не са ви преотстъпени или заслужени. Така започвате да трупате карма на чужди хора и забавянето по пътя ви към просветлението е неминуемо.

Обичайте Земята

Обичайте и се отнасяйте с уважение към всичко на Земята. Бъдете благородни към животните, хората, природата и живота.

Природата не ни принадлежи, ние принадлежим на Майката Природа.

Уважавайте мнението на другите

Не се подигравайте и не прекъсвайте другите. Уважавайте чувствата и преживяванията им. Позволявайте всеки човек да има свое собствено мнение.

Когато не уважавате чуждото мнение бумерангът на истината ще се върне към вас със страшна сила.

Не говорете лошо за някого

Негативната енергия, която изпращате към Вселената, ще се върне при вас още по силна. Не наранявайте сърцата на другите.

Негативните мисли вредят на тялото, душата, както и на ума. Давайте сили на позитивното във вас.

Децата са бъдещето

Засадете любов в сърцата им. Насочвайте ги с мъдрост и ги научете за живота. Давайте им нужното пространство, за да израснат.

Когато се отделят от Вас повече не се намесвайте в техния път.

Винаги казвайте истината

Истината ни освобождава. Рано или късно тя винаги се разкрива. Истината прави сърцата на хората да светят. Тя е като информационно поле, което носи облекчение.

Пазете баланса

Грижете се за вашето умствено, духовно, физическо и емоционално израстване. Така вие ще поддържате баланс в живота си. Балансът е като птица, която се рее в небето над планините.

Поемайте отговорност

Направете осъзнато решение в какъв човек ще се превърнете, какви действия ще предприемете и как ще ги обосновете.

Уважавайте вярата и пространството на другите хора

Помнете, че вие сте гост в пространството на другите хора. Не налагайте вашата вяра и мнения върху тях. Това е най-опасното предизвикателство, което може да ви сполети.

Бъдете уверени

Не можете да помагате на другите на хора, ако първо не помогнете на себе си да се развивате. Помнете това правило, то е основа на основата.

Споделяйте щастието си

Хората обичат да споделят мъката. Но индианците хопи са споделяли предимно щастието си с другите, за да могат да получават повече от него. Каквото разказвате на Вселената, това получавате.

consciousreminder.com