Тайни и загадки

Може ли акустичната левитация да е древен метод на строене?

Експериментите със звукова или акустична левитация не са нещо ново. Мнозина изследователи са използвали звукови вълни да левитират и придвижват малки частици, капки или дори пръстен. 

Биват използвани няколко на брой вибриращи чинии, които излъчват различни честоти и движат акустично поле, в което има частици. 

Разработените методи все още не са били използвани за повдигането на тежки предмети. Учените все още не знаят дали нещо такова би било възможно. 

Но има теории, според които пирамидите, както и други мегалитни монументи, са били построени чрез акустична левитация. Има добра причина да вярваме, че това е истината. Какви са уликите?

Абу’л-Хасан Али ал-Масуди, арабски историк от 10-ти век, писал за древните египтяни и методите, които те използвали, за да местят масивни камъни за постройките си. 

Според него под всеки камък бил поставян магически папирус, след което бил удрян с метален прът, за да започне левитацията. Камъкът бил придвижван по очертан път, като от двете му страни имало метални прътове. 

Според изследователите тези прътове били използвани, за да се създадат високочестотни звукови вибрации. 

Великата пирамида в Гиза притежава необикновени акустични свойства, демонстриращи капацитета за драстично усилване на звука, генериран при определени честоти. 

Египтяните, които построили пирамидите, очевидно имали огромни знания за звука и как действа той. 

Мистици от Далечния Изток 

Редица разкази за акустична левитация идват от пътешественици в Далечния Изток. Те твърдят, че са срещали мистици, които притежават способността да карат предметите да левитират, понякога с помощта на звука. 

Една пленяваща история идва от доктор на име Джарл. Той бил заведен в отдалечена част на Тибет през 1939 година, за да помогне на монах, страдащ от неизвестна болест. 

След като прекарал известно време с монасите, той спечелил доверието им. За да му се отблагодарят те му демонстрирали акустичната левитация, след което той бил напълно смаян. 

Монасите наредили 19 музикални инструмента – 13 барабана и 6 тромпета, около един голям камък. Те започнали да свирят в синхрон и моменти по-късно камъкът започнал да се издига, докато не бил стоварен на един хълм, 250 метра над земята. 

Доктор Джарл твърдял, че снимал филм за този феномен, но по-късно той бил конфискуван от Британското кралско научно дружество, което спонсорирало пътуването му до Азия. 

В сравнение с историите за повдигане на огромни камъни с помощта на барабани, постиженията на учените през 21 век в тази насока не изглеждат толкова впечатляващи. 

Но акустичната левитация е истинска и е само въпрос на време да усвоим тази невероятна сила. 

Ancient-origins