Новини

Мистерията с образа на Христос се задълбочава. Нова хипотеза за Месията

Историкът и дългогодишен изследовател на Библията Ралф Елис твърди, че е намерил единственото реално доказателство с изображения на Исус. Такава находка може да пренапише историята на най-важната фигура в християнството.

Преди 30 години в Израел е открита монета, датирана от 1 в. сл. н. е. Според официалната история монетата изобразява митичния владетел на месопотамския град Едеса крал Ману. Но според Ралф Елис крал Ману и Исус Христос са една и съща личност. Изследователят е прекарал години в изучаване на Библията. В своя труд той е търсил връзка между исторически факти и събития от Библията. Ралф Елис е убеден, че върху тази древна монета с диаметър 24 мм е единственият съществуващ портрет на Исус Христос.

Според проучването на Елис крал Ману също е бил от Назарет и е живял в Йерусалим през I век, също като Христос. И двамата са били определяни като заплаха за римляните, защото са подкрепяли въставането на евреите по времето на Юдейско-римските войни между 66 и 73 година.

Приликите не свършват дотук. Експертът твърди, че освен Христос, и Ману бил убит чрез разпъване на кръст. На монетата също се забелязва, че крал Ману носи корона с бодли.

Елис допълва: „Фактът, че Христос е единственият осъден, на когото е заповядано да носи венец от бодли, преди екзекуцията си, води до мисълта, че съществува връзка между него и краля. Исус е трябвало да носи и лилаво наметало, което е било символ на власт. То е било носено само от римските владетели“.

„Това са са спорни разкрития но приликите са прекалено много, за да бъдат просто съвпадения. Моята теория е, че той е бил крал войн, който се опълчил на Римската империя и платил цената за това“, допълва още Елис.

НП