Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Мистерията на 17-те миниатюрни ковчега в Шотландия. Магьосничество или древен ритуал?

През 1836 година в малка пещера в мистичната местност „Тронът на Артур” близо до Единбург, Шотландия са били открити 17 миниатюрни ковчега. Днес от тях са останали само осем и те са изложени в Националния музей на Шотландия.

Въпреки че са минали 181 години от откриването им, изследователите не са по-близо до разгадаването на създателя или целта на ковчезите, всеки от които съдържа една малка, внимателно облечена човешка фигура. Някои казват, че това е вид магия. Други твърдят, че е символично погребение на хора, изгубени в морето.

Но една от най-интересните теории е, че ковчезите са направени в опит да успокоят блуждаещите души на 17 души, които са били убити от прословутите серийни убийци Бърк и Хеър.

През 1836 г. група деца претърсвали хълмовете в местността „Тронът на Артур” в търсене на зайци. В изолираната североизточна част те открили малка пещера, скрита зад три плочи от шисти. Вътре имало 17 малки ковчега, всички заковани и подредени спретнато в две редици по осем. А 17-тият бил поставен на върха, сякаш за да започне трета поредна редица.

Според Scotsman, първият вестник, който пише за историята, „редицата (на ковчезите) е била унищожена от момчетата, които ги хвърляли и целили един друг като безсмислени дреболии“.

Всеки от ковчезите съдържал миниатюрна фигурка с човешка форма, изрязана от дърво, а лицата им били много прецизно изработени. Те били облечени в памучни дрехи и прилично изложени с имитациии на всички заупокойни украшения, които обикновено представляват последното официално облекло на мъртвите. Ковчезите били около 8-10 см дължина, с традиционна форма и изрязани от едно парче дърво. С изключение на капаците, които били заковани с телени клончета. Капакът и страните на всеки били обсипани с орнаменти, оформени с малки парчета от калай, вмъкнати в дървото с голяма прецизност.

Откакто това описание е направено през 19 век, допълнителните изследвания потвърдили, че най-вероятно фигурите са изработени от един и същи човек, а ковчезите – от двама различни. Използваните материали и инструменти – дърво, железни декорации, пирони, остър и извит нож – сочат, че ковчезите може да са направени от обущар.

Нещо повече, броят им изглежда сякаш образуват комплект и техните прави крака, плоски стъпала и люлеещи се ръкави показват, че може да са били войници играчки. Очите им са отворени, което прави възможността първоначално да не са били проектирани като трупове.

И все пак, всички тези открития не дават по-голяма яснота защо са направени фигурките.

През 1820-30 година Единбург бил културен център, известен с медицинските си постижения. Едни от най-известните лекари били завършили медицинското училище в града и всяка година училището приемало все повече студенти. През 19-ти век, ключът към медицината бил в разбирането на човешката анатомия. И единственият начин за това била дисекцията. С развитието на Единбург престъпността намалявала и все по-малко хора били осъждани на смърт, а осъденните на смърт престъпници били типичен източник на трупове. Така ограбването на гробове излезнало на мода.

Това било особено доходоносно за извършителите, но скандализирало шотландската общественост. За да се предотвратят тези престъпления, се създават редица иновации, като употребата на желязни ковчези и нощни бдения. Това може и да се окаже причината за направата на миниатюрните сурогатни тела.

Сред най-подлите похитители на трупове били Уилям Бърк и Уилям Хеър, ирландски имигранти, както и известният анатом и учен д-р Робърт Нокс. Бърк и Хеър за първи се свързват с д-р Нокс, когато възрастен наемател на пансиона на Хеър умира без да погаси задълженията си към него. С цел възстановяване на загубите Хеър и Бърк продават трупа на човека на училището по анатомия на доктора. Това били доста лесно спечелени пари.

Една популярна теория твърди, че 17-те ковчега са за 17-те жертви на Хеър и Бърк. Според учените това може да е ритуално погребение, извършено от близък на някоя от жертвите, който е искал да погребе тези хора, макар и символично, за да почиват в мир душите им.

Откакто са дарени на музея през 1901 година до днес останалите осем малки ковчега продължават да будят въображението на любителите на мистерии.

НП©

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.