България

Мюсюлманите отбелязват Рамазан Байрам

Мюсюлманите честват

един от двата си големи религиозни празници – Рамазан Байрам. Той се отбелязва в края на свещения за тях месец.

На този фон за първи път от две години насам молитвите се провеждат отново в храмовете.

 На много места имамите

призовават хората да се помолят за мир. Веднага след това мъжете се прибират вкъщи, където жените са започнали подготвянето на трапезата. На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

Все още не е оповестен броят на хората с мюсюлманско вероизповедание у нас след преброяването в края на 2021 година, но статистиката от 2011-ва сочи, че като мюсюлмани се самоопределят над 577 хиляди души или

10 % от населението на страната

“Днес всеки се опитва да стори добро като посети своите близки и най-вече родителите си”, посочи главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи и чрез Радио България отправи приветствие по случай празника Рамазан Байрам:

“Месец Рамазан измина неусетно и ние бяхме потопени в благодатта му, но той винаги се оказва къс. Днес ние сме на Байрам и всеки празнува, без значение какво богослужение и молитви е правил през този месец. Всеки се стреми на направи още една добрина като посети своите близки, роднините си и най-вече своите родители. 

Нека Аллах дари всички с щастие

и дълъг живот на този свят и в отвъдния. Честит Байрам! Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам.

Той слага край на 30 дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза.

Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава, съобщава БНР.