Новини

На 22 февруари магнитното поле на Земята зазвъня като камбана

Когато високоскоростен поток от слънчев вятър минава през Земята, той влиза в тесен контакт с магнитното поле на нашата планета, опитвайки се да я модулира до известна степен.

---

Горната червена крива е динамиката на изменението на магнитния поток от Слънцето, по-ниската черна и синя са магнитният отговор на Земята. И тя малко прилича на кривата на слънчевия магнетизъм.

Но в нощта на 22 февруари учените наблюдават следната картина:

---

Rob Stammes, улавя този момент в обсерваторията за наблюдение на магнитното поле Lofoton, Норвегия, и пише в доклада си:

„В тази сутрин магнитно поле около нашата обсерватория се превърна в синусоида за 100-секунден период, резонираща със слънчевия поток. Тогава зазвъня като звънец и то много стабилно с трептене, което продължи повече от час!“

Чад Блейкли наблюдаващ полярното сияние от обсерватория „Light over Lapland“ в Швеция е публикувал снимки и видео за това изключително събитие. Ученият пише за ситуацията по следния начин:

„Светлините са луди! Огънят е толкова впечатляващ, че аз взех фотоапарата и скочих на моторната шейна, забравяйки, че аз бях само един домашни дънки. Беше поне минус 25 градуса. Въпреки това, си струваше да сме в студа, за да видите тази картина. Небето не само блестеше – то пулсираше! Никога няма да забравя това!“