Новини

На корейския полуостров напрежението се реже с нож

Северна Корея взриви съвместното бюро за връзка с Юга в пограничния град Кесонг, заявиха корейски служители, на които се позова Би Би Си.

По този начин Пхенян изпълни заплахата си, дадена през уикенда, да извърши „решително действие“ срещу врага в следващите дни (виж по-долу).

Двете държави създадоха съвместната служба след разговори между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Официалната осведомителна агенция на КНДР КТЦА с категоричен език заяви, че „акцията отразява начина на мислене на разгневените хора, които със сигурност искат да принудят човешката измет и онези, които са я подслонили, да плащат скъпо за своите престъпления“.

Министерството на обединението на Южна Корея потвърди, че в 14:49 часа местно време е имало експлозия в службата за връзка.

През уикенда сестрата на севернокорейския лидер – Ким Йо-чен, заплаши да разруши офиса в една „трагична сцена“.

Взривеният офис

е на територията на Северна Корея. Той е празен от януари заради въведените ограничителни мерки против разпространението на новия коронавирус.

Часове преди взрива Пхенян заплаши Южна Корея с военни действия. Генералният щаб на Корейската народна армия заяви, че проучва план за действие, предвиждащ „да прати отново армейски сили в зоните, демилитаризирани по силата на споразумение между двете страни, да превърне фронтовата линия в крепост и да повиши още повече военната бдителност към Юга“.

От изявлението не е ясно за кои зони точно става въпрос, но Кесонг е такава зона.

Пхенян предупреди, че ще предприеме действия, ако Югът продължава да изпраща пропагандни листовки, съобщи днес севернокорейската информационна агенция КЦТА, цитирана от Ройтерс.

Дим се издига в севернокорейския граничен град Кесонг, гледано от Паджу, Южна Корея

Дим се издига в севернокорейския граничен град Кесонг, гледано от Паджу, Южна Корея Снимка: AP/БТА

Напрежението отново ескалира

след като групи от избягали севернокорейци и южнокорейски активисти пуснаха от въздуха над Северна Корея около 50 000 пропагандни листовки. Пхенян призова Сеул да вземе мерки срещу кампанията с листовките, в които се критикуват севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нарушенията на човешките права.

Ким Йо-чен, която неофициално е сред водещите помощници на брат си, отправи предупреждението през уикенда в изявление, публикувано от държавната Корейска централна телеграфна агенция. „Упражнявайки властта, дадена ми от Върховния лидер, нашата Партия и държавата, дадох инструкции на отдела, натоварен с отношенията с врага, да извърши решително следващото действие“, заяви тя.

На свой ред, като част от усилията за подобряване на отношенията със северната съседка, администрацията на президента Мун Дже-ин се опита да разубеди избягалите от КНДР да изпращат ориз и пропагандни материали.

Местни активисти се оплакаха от натиск да избягват критики срещу Северна Корея.

Насилственото унищожаване на бюрото за връзка в Кесонг е символичен удар по междукорейското помирение и сътрудничество“, заяви Лейф-Ерик Ийсли, професор от университета Ewha в Сеул, цитиран от Би Би Си.