Здраве

КОЯ Е ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА РАЗВИТИЕТО НА РАК?

Ракът е тежко, ужасно и нежелано заболяване, което днес засяга твърде голям процент от населението на света. Един от най-страшните аспекти на този смъртоносен враг е, че лекарите все още имат слаба представа за това какво го причинява.

Пропагандираме, че слънчевите лъчи са опасни, но знаем и за вредата от слънцезащитните продукти. Обвиняваме работното си място, изпаренията или радиацията, но едно скорошно проучване може да обърне представите ни.

Според канадски учени ракът всъщност е болест на начина на живот и силно се влияе от храната, която ядем.

Черни прогнози

Колкото и да е шокиращо, смята се, че заболеваемостта от рак ще се увеличава стремглаво през следващите години. Някои прогнозират, че 1 на всеки 2 жени и 1 на всеки 3 мъже ще бъдат диагностицирани в някакъв момент от живота си с рак.

Ракът вече е толкова често срещан, че в момента е по-вероятно човек да развие болестта, отколкото да сключи брак или да има бебе.

Тези статистически данни са безумни, особено като се има предвид, че научните изследвания, предназначени да помогнат в борбата с рака и да намалят болестта в бъдеще, струват милиони долари.

Въпрос на избор

Според проучване, публикувано в Канада, развитието на туморни заболявания в голяма степен е въпрос на личен избор. Общият дял на случаите на рак, които се приписват директно на начина на живот и околната среда, е изключително висок.

Изследването гласи, че 41% от поставените страшни диагнози се дължат на лични решения или на живот в нездравословна среда. Това означава, че почти половината от случаите на рак биха могли да бъдат елиминирани, ако променим местоживеенето или навиците си.

„Оценяваме обобщени данни за риска от 24 ключови фактора и отношението на хората спрямо тях,“ поясняват учените от страниците на своя доклад.

Сред тези рискови фактори са: тютюнопушене (пасивно и активно), наднормено тегло, затлъстяване, недостатъчна физическа активност, небалансирана диета, липса на витамини, злоупотреба с алкохол, прием на хормони, инфекции, замърсяване на въздуха, естествена и изкуствена радиация, лошо качество на питейната вода.

„Тютюнопушенето е водеща причина за развитие на рак, около 15,7% от всички случаи на болестта са свързани с него. Следват слабата физическа активност и прекомерното телесно тегло.“

Логичният извод е, че диагнозата рак не идва изневиделица. Чрез промяна в начина си на живот всеки човек би могъл да намали индивидуалния си риск от болестта.

healthy-holistic-living.com