Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

НАДНИКНЕТЕ В УМА НА ЕДИН СЕРИЕН УБИЕЦ и дали ще издържите

Питали ли сте се какво всъщност става в ума на един сериен или масов убиец? Какво би подтикнало един човек да извърши нещо толкова зло?

„Аз не се чувствам виновен за нищо. Съжалявам тези, които изпитват вина. Очите ви няма да видят по-студенокръвен човек от мен. Не ми пука за тези хора“.

Тези зловещи думи на Тед Бънди сумират главните черти на един психопат: студен, със затъпени емоции, импулсивен, неспособен да чувства вина.

Мистерията на психопатията

Причините за психопатията остават мистерия. Все още не е сигурно дали тя е продукт на майката природа или на средата, в която се отглежда един индивид.

Според проучването Minnesota Twin study, ръководено от професора по психология Томас Бушард, се стига до заключение, че психопатията е 60% наследствена.

Това доказва, че ДНК-то има още по-важна роля, отколкото се смята до момента. Проучването следи генетичното развитието на групи близнаци и открива, че те не са чак толкова сходни.

Въпреки че само няколкостотин мутации се развиват още в зародиш, през годините се наблюдава, че броят им расте, а това води до големи генетични разлики.

Поради този факт е възможно чертите на психопатията да са предопределени генетично.

Научното обяснение за масов убиец

Друго проучване, направено в университета в Уисконсин, също се опитва да обясни поведението на убиец чрез сканиране на мозъка.

Общото между всички тествани субекти е нарушената връзка между амигдалата – обработва негативни стимули и префронталния кортекс, който отговаря за интерпретиране на информацията от амигдалата.

Когато връзката между тях е нарушена, се наблюдават притъпени негативни емоции. Това е и една от отличителните черти на убийците.

Въпреки че това изследване хвърля светлина върху някои от причините за психопатия, тя все още остава неразгадана.

Експертите все още търсят причината за нарушената връзка в емоционалното ядро на мозъка.

Социалните фактори и средата

Социалните фактори също имат роля в развитието на психопатия. Детският тормоз води до посттравматичен стрес и фобии.

Но вероятно те не са допринасящ фактор за болестта. Много от известните серийни убийци като Тед Бънди, Джеф Дамър и Денис Радер са имали хубаво детство и функционално семейство.

Краят на морала и принципите

Друга интересна черта е, че хората с такива отклонения намират за трудно да спазват морални правила и закони, въпреки че напълно ги разбират.

Според изследванията това отново се дължи на притъпените им емоции.

Важно е да се отбележи, че едни от най-ужасяващите престъпления се извършват от хора с психоза. Характеристиката на това заболяване е загубата на всякаква представа за реалността.

Психопатите са манипулативни и високо интелигентни в повечето случаи, но не страдат от халюцинации и видения. Сходното обаче е, че и при двете състояния се наблюдават притъпени емоции.

psychologytoday.com

Участвайте в кампанията по набиране на средства за новия сезон на телевизионните епизоди 2019/2020 година. Използвайте бутона Donate или посочената сметка в раздел “Подкрепи Новото познание”.

Научете повече за дарителската кампания и банковите сметки на проекта.