Здраве

НАПРАВЕТЕ ТОЗИ ТЕСТ И РАЗБЕРЕТЕ КОЛКО ДЪЛГО ЩЕ ЖИВЕЕТЕ

Често размишляваме върху въпроса колко години живот ни остават, особено ако вече младостта е зад гърба ни.

Оказва се, че има един съвсем прост тест, който можете да направите вкъщи само за няколко минути. Резултатът от него би могъл да предскаже колко още години ще живеете.

Тестът е разработен от бразилския лекар Клаудио Араухо. Той решил, че подобна методика би била полезна, след като забелязал, че повечето му пациенти изпитват затруднения при прости задачи като вдигане на нещо от пода или ставане от стол.

Според Араухо гъвкавостта, баланса и силата на човек са фактори, по които може да се гадае продължителността на живота.

Теста на д-р Араухо

Трудно е мотивираш някого да спортува, особено що се отнася до по-възрастните хора. След този тест обаче, когато пациентът чуе, че ако не влезе в по-добра форма, може да умре в следващите 5 години, мотивацията идва сама.

Илюстрациите помагат да схванете основните движения, необходими за теста.

Първата позиция е да се изправите в центъра на стаята или някъде, където имате достатъчно пространство около себе си.

След това, без помощта на ръцете, трябва да се смъкнете надолу и да седнете с кръстосани крака. Както сте седнали „по турски“ е необходимо отново да се изправите в изходна позиция без да използвате ръцете си.

Оценка на резултата от теста

Максималният брой точки, който може да получите е 10 – 5 точки за успешно сядане и още 5 за изправянето.

За всяко помагане с ръка или подпиране на коляно трябва да отнемете по 1 точка.

По половин точка се отнема и за всяко загубване на баланс, разтреперване на коленете или усещане за липсващо равновесие.

Доктор Клаудио Араухо е приложил теста на повече от 2 000 души на възраст между 51 и 80 години.

Изчисленията му сочат, че при хората, които изкарват по-малко от 8 точки има двойно по-голям риск да умрат в следващите 6 години. Ако точките са 3 или по-малко, то рискът е пет пъти по-голям.

Ако сте на по-малко от 50 години, тестът няма да е валиден. Това не ви пречи все пак да го направите. Ако изпитате затруднения, приемете го като аларма и се погрижете за физическата си активност.

MNN